imageMinister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft op 4 juni in Wageningen het Top Institute Food and Nutrition (TIFN) geopend. Binnen dit topinstituut werken bedrijven en kennisinstellingen samen aan het behouden en verder uitbouwen van de leidende kennispositie van Nederland op het terrein van voeding. Economische Zaken heeft in totaal 61 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het topinstiituut. Het bedrijfsleven en kennisinstellingen investeren een even groot bedrag. Met het TIFN bouwt de voedingssector voort op het succesvolle Wageningen Centre for Food Science, waarin sinds 1997 succesvol is samengewerkt door overheid en bedrijfsleven. Het topinstituut levert kennis, die tegemoet komt aan concrete vragen vanuit het bedrijfsleven. Een belangrijk thema is gezonde voeding, omdat dit inspeelt op maatschappelijke problemen zoals obesitas en hart- en vaatziekten.

44 innovatieprojecten
TIFN vormt de eerste fase van het Food & Nutrition Delta innovatieprogramma van overheid en bedrijfsleven. Om te zorgen dat de nieuwe kennis ook wordt omgezet in daadwerkelijk nieuwe producten en processen, heeft Economische Zaken voor de tweede fase van dit programma voor onder andere het MKB tevens 63,5 miljoen euro beschikbaar gestelld voor innovatie in het bedrijfsleven. De eerste 44 innovatieprojecten van bedrijven zijn recent van start gegaan. Hierin nemen 47 MKB, 19 grote bedrijven en 6 kennisinstellingen deel.

Schaarste aan onderzoekers en technici
Om de sterke concurrentiepositie van Nederland op het terrein van voeding te behouden en uit te bouwen is het volgens de minister belangrijk dat de voorziene schaarste aan onderzoekers en technici snel wordt aangepakt. Het aantal nieuwe instromers in het onderwijs op het gebied van levensmiddelentechnologie is nu al onvoldoende om aan de groeiende vraag te voldoen. Om dit probleem aan te pakken is door het Platform Bèta Techniek, de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI), het Food & Nutrition Delta innovatieprogramma en de Nederlandse Vereniging van Levensmiddelentechnologen (NVVL) een onderzoek uitgevoerd hoe deze dreigende schaarste aan personeel kan worden afgewend.

Tijdens haar bezoek ontving Van der Hoeven de eerste resultaten uit het onderzoek. Ze prees de sector voor dit initiatief en riep alle betrokken partijen op om samen te werken en zo de belangstelling onder jongeren voor de sector te vergroten.

bron: Ministerie van EZ
Dit artikel afdrukken