Voor 2032 moet de groenten- en fruitconsumptie en de inname van vezels omhoog met respectievelijk 30% en 50%. De inname van verzadigd vet, zout en suiker moet juist omlaag met 25%. Kinderen moeten voedselbewust worden en weten hoe ze moeten koken. Ouders en scholen moeten (financieel) ondersteund worden om dat hun kinderen aan te leren. Mensen met een ongezond voedingspatroon of laag inkomen moeten groenten en fruit op doktersvoorschrift krijgen. Daarnaast moet meer funding naar praktische innovatie in het Engelse voedselsysteem, in plaats van naar onderzoek.
Ook de vleesconsumptie moet tegen 2032 met 30% omlaag, stelt het rapport. De hoeveelheid vlees die Britten nu eten, is niet duurzaam. Dat blijkt volgens de experts uit het feit dat 85% van de landbouwgrond wordt ingenomen door vee, maar dat al die hectaren slechts 32% van de calorie-inname leveren. De andere 68% wordt geleverd door gewassen die slechts 15% van het grondbeslag eisen. Het vergroten van het aandeel voor gewasgrond is naast voedselsysteem-efficiënt ook nog eens meer CO2-efficiënt.
Het argument zegt met zoveel woorden dat gewassen met een groot aandeel suikers vergroot moet worden, ter vervanging van dierlijke calorieën. Op de teelt van zulke gewassen moeten vervolgens belastingen worden geheven om de consumptie daarvan te beperken.
De National Food Strategy is het eerste voorstel dat de verantwoordelijkheid voor een gezondere keuze legt bij de overheid, in plaats van bij de consument zelf. Sommige belanghebbenden, zoals de Food & Drink Federation (FDF), zijn bang dat prijzen door de suiker- en zouttaks de lucht in schieten. Juist mensen met een beperkte beurs zouden daardoor benadeeld worden. Volgens de bedenker van het plan zijn de heffingen niet bedoeld om prijzen te verhogen, maar zullen de taksen producenten aansporen hun producten te herformuleren om de taks te omzeilen.
Binnen zes maanden reageert de Engelse regering welke aanpassingen de prioriteit krijgen.
In Nederland hebben we het Nationaal Preventieakkoord. Een nationale voedselstrategie zou ook bij ons zeer welkom zijn, twittert Jaap Seidell. Zo moeilijk hoeft dat niet te zijn:
Het VK heeft een voedselstrategie.
— jacob seidell (@jaapseidell) July 15, 2021
Nu Nederland nog!
Grotendeels van de Britten over te nemen lijkt mij.
The National Food Strategy - The Plan https://t.co/ErkVurvZuj
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dit vind ik nog een mooi citaat uit het bovenstaande artikel:
"Het argument zegt met zoveel woorden dat gewassen met een groot aandeel suikers vergroot moet worden, ter vervanging van dierlijke calorieën. Op de teelt van zulke gewassen moeten vervolgens belastingen worden geheven om de consumptie daarvan te beperken".
Gert, hartaanvallen hebben niet altijd met voeding te maken, en of er veel verband is tussen eiwitten en hartaanvallen is nog maar de vraag. Voeding is een deel van het verhaal, misschien wel een klein deel, dat weten we niet. Roken, alcohol, bewegen, verwarmen, medische zorg, hygiëne, klimaat, het zijn zo maar een paar factoren die in belangrijke mate ons welzijn en vooral levensverwachting beïnvloeden. Voeding hoort in dat rijtje thuis, is onderdeel van een complex. De lijst met gemiddelde levensverwachting per land geeft interessante inzichten, of verwarring zo je wilt, over hoe je nu precies gemiddeld ouder wordt. Ik denk dat het allemaal niet gemakkelijk in hokjes te stoppen is. Jawel, roken is ongezond, dat weten we, maar welke voeding wel of niet gezond is? Daar is moeilijk een vinger op te leggen. Gevarieerd eten daarom. En niet teveel.
De laatste keer dat ik Cronometer gezien heb was vele jaren geleden. Stuk verbeterd. Mooi hulpmiddel. Dank voor de tip.
Met "gevoel" wil ik wel meevoelen, maar dat is toch wel lastig. Ik heb veel te veel mensen gezien die zich goed voelen en "opeens" iets krijgen. Een hartaanval bijvoorbeeld krijg je m.i. niet "opeens", dat bouwt zich in jaren op, wellicht in decennia.
Voor dieren kunnen we blijkbaar beter bepalen wat optimaal is. Wij mensen zitten ergens tussen wolven en varkens in qua voedingskanaal en voedingsbehoefte heb ik wel eens begrepen. Het uitgangspunt hoe optimaal varkens te fokken en te mesten lijkt mij anders dan bijvoorbeeld hoe kunnen varkens "gezond oud worden".
Het bepalen van optimale voeding blijft een gebed zonder end. Teveel uiteenlopende belangen, uitgangspunten zijn ook nogal verschillend. Hulpmiddelen als Cronometer en af en toe bloedonderzoek kunnen helpen. Ook helpen "gevoel" ontwikkelen?
Dat laatste lijkt me een heel goede richtlijn René..., misschien wel de beste.
Hier vind je de datasources van Cronometer. En ik heb me (nog) niet echt verdiept in de achterliggende richtlijnen en ben me bewust van de verschillende onnauwkeurigheden. Voor mij is het belangrijkste dat ik me over het algemeen fit voel zonder gezondheidsklachten.