Verhalen van 22 juni rondom Corona vind je in ‘Groepsknuffel was provocatie van de rechtsstaat’.

In de Ondertussen van maandag 22 juni vallen mij deze berichten op:

- hoogopgeleide mensen ervaren sinds de lockdown minder sociale jetlag (= stress door verplichtingen) dan voorafgaand aan de corona-epidemie (Medisch Contact). Hun sociale slaap-waakritme ligt nu dichter bij het biologische slaap-waakritme. Dat komt voornamelijk door de flexibelere werktijden als gevolg van het thuiswerken, maar ook door een flexibeler sociaal leven. Hoe flexibeler de tijden van sociale verplichtingen, hoe beter de beide ritmes op elkaar aansluiten. Een lagere sociale jetlag zou leiden tot verbeterde gezondheid, mentale gesteldheid en prestaties.

- als we het weerbericht mogen geloven komt er een hittegolf naar Nederland. Maar weet je waar het pas echt spraakmakend warm is? In Siberië (Independent). Afgelopen zaterdag werd daar een temperatuur van 38 ˚C gemeten. Dat is een nieuw hitterecord voor de noordpool, waar het doorgaans koud hoort te zijn. De versnelde opwarming van de noordpool creëert een vicieuze cirkel. Sneeuw en ijs reflecteren warmte, maar als zij smelten wordt meer en meer warmte opgenomen en komt bovendien methaan vrij uit de permafrost-bodems.

- hagel en regen hebben afgelopen week een deel van de fruitoogst vernietigd (AD. Zonde, want fruittelers hebben alles over voor een mooie oogst. Zo waren ze in maart ’s nachts druk in de weer om de bloesem te beregenen. Alleen zo is de oogst in het najaar veilig te stellen. Als de omstandigheden goed zijn en de vruchten groeien, snoeien de telers de bomen en opbrengst. Dat zorgt voor lekker en voldoende fruit. Nu heeft het weer wel erg stevig huisgehouden. De opbrengst is daardoor veel lager dan de telers zouden willen. Helemaal ellendig is dat niet, het fruit wordt lekker zoet en door het beperkte aanbod gaat de prijs omhoog. Maar voor wie weinig te verkopen heeft, is dat een schrale troost. Spekkoper zijn de telers die de hagel bespaard bleef.

Millennials, ook op Foodlog een geliefd gespreksonderwerp, worden regelmatig door andere generaties aan de schandpaal genageld. Dit keer zouden ze vanwege hun voorliefde voor avocado toast geen geld hebben om de huur te betalen (The Guardian). Ook Generatie Z wordt op de vingers getikt vanwege verslaving aan de app TikTok. Dit platform, geliefd onder de jeugd, zou ongezond eetgedrag aanmoedigen en eetstoornissen aanwakkeren (BBC).

En verder. Lidl breidt zijn Kipster-assortiment uit: binnenkort kun je naast de bekende doosjes van 5, dozen met 10 eieren kopen en grillworst van gepensioneerde legkippen en hanen (Distrifood). Ten slotte, ter gelegenheid van de Huidkankerweek, die vandaag start, onderzocht KWF Kankerbestrijding hoe het zit met ons smeergedrag. Hoe ouder we zijn, hoe lakser we zonnebrandcrème smeren. Deze week zal de zon weer flink schijnen.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken