Vanmorgen werd bekend dat er een menselijke tand is aangetroffen in een portie frites bij een Japanse vestiging van McDonald's.

Geteisterd door voedselschandalen
De verkopen van McDonald's in dat land waren sinds juli al gedaald met 10% nadat bekend werd dat er bedorven vlees in McDonald's producten was verwerkt. Tevens bleek dat er onhygiënisch werd gewerkt in de fabrieken die voor McDonald's werken. Eerder deze week werden deeltjes plastic aangetroffen in de McDonald's Nuggets.

Deredactie.be weet op gezag van Japanse media te melden dat de tand die afgelopen augustus door een klant uit Osaka in een portie frites is gevonden van menselijke oorsprong is. Na analyse bleek dat de tand afkomstig is van een mens én dat de tand al eens tandheelkundige hulp had ondergaan.

Rode cijfers, teruglopende resultaten
De schandalen brengen McDonald's Japan in de rode cijfers. Voor het eerst in 11 jaar zal het bedrijf over 2014 een verlies in zijn boeken schrijven.

Internationaal kampt McDonald's met teruglopende verkopen omdat de formule van het bedrijf niet meer aansluit bij zijn jongere doelgroep die een belangrijk deel van de omzet moet binnenbrengen.

Minder ontwikkelde ketenstructuren
De voedselveiligheidsproblemen die McDonald's in, het zeer georganiseerde, Japan ervaart, komen voort uit de inkoop van buitenlandse producten. Japan is voor zijn voedselvoorziening voor een belangrijk deel van importen afhankelijk. In delen van Azië en het Verre Oosten waar McDonald's Japan zich net als bijvoorbeeld KFC - dat ook door de schandalen werd getroffen - bevoorraadt, bestaan minder ontwikkelde ketenstructuren dan Westerse bedrijven gewoon zijn en waar ze hun organisatie en voedselveiligheidsstructuur op hebben ingericht.

De McNuggets met plastic kwamen uit een bedrijf van het Amerikaanse Cargill in Thailand. Onbedoeld plastic in producten kan door een fabricage-ongeluk (bijv. het versplinteren van een onderdeel van een machine) ook bij Westerse bedrijven voorkomen. McDonald's heeft inmiddels zijn relatie met het bedrijf dat bedorven vlees leverde opgezegd. Geconstateerd lijkt te moeten worden dat het alle bad luck over zich heen krijgt op dit moment.

Fotocredits: Japanse verpakking McDonald's Frites, H. Michael Miley
Dit artikel afdrukken