imageWe roepen het hier bijna wekelijks!

Bedrijven en onderwijsinstellingen in de driehoek Wageningen (Food Valley), Eindhoven en Venlo (Greenport) slaan de handen ineen om meer winst te halen uit bestaande kennis.
Het gaat daarbij om kennis van technologie, voedselteelt en voedselverwerking. Initiatiefnemer Peter Swinkels heeft dat maandag bekendgemaakt.
De voormalig directeur van bierbrouwer Bavaria is namens de kennisregio Brainport (Eindhoven) motor achter het Technology & Food Systems Network (TeFoN).
Het netwerk begint met dertig concrete projecten die mogelijk worden gemaakt met 100 miljoen euro aan eigen investeringen van de deelnemende ondernemingen. Bij de presentatie maandag is de overheid gevraagd om een deelname van 20 miljoen euro per jaar.

In de zogenoemde startportfolio staan innovaties als een robot voor het uitbenen van varkens, een champignonplukautomaat, een systeem voor het stekken en steken van potplanten, moderne conserveringssystemen en een energiezuinig groeilichtsysteem.
Onder de honderd deelnemers zijn machinebouwers, tuinbouwbedrijven, voedselbedrijven als Bonduelle, Hak, Unilever, Campina, Friesland Food, Heinz en Mars, technologieconcerns als Océ en Ordina, onderzoeksinstituut TNO en de universiteiten van Eindhoven en Wageningen.

Swinkels legde maandag uit dat de bestaande kennis van wereldklasse is, maar dat bedrijven zonder samenwerking niet zullen overleven.


bron: EVMI
Dit artikel afdrukken