Tussen de vissenkoppen en koepila, ‘gedroogde en gerookte vis, vinden Surinamers heerlijk’, liggen kleine tonijnen. Althans, daar lijkt het op. Waar komen deze kleine broertjes vandaan? "Uit de Middellandse Zee”, weet Peter van de Spakenburger Vishandel Muys en Zonen v.o.f.. "De handelsnaam is Bonito.” Kun je er ook sushi snijden? "Nee, Bonito heeft ander soort vlees, eigenlijk is dit meer een dure makreel.” Hij wijst naar twee stukken donker rode tonijnsteak verderop in de kraam. ,,Grote tonijnen zwemmen heel diep in de buurt van Sri Lanka, de Filipijnen of Maldiven.” Collega Eefke kijkt Peter aan: "Heel diep? Juist niet. Grote tonijnen worden met netten gevangen, omdat ze maar twee meter onder het water oppervlak zwemmen.”

Precies andersom dus, besluiten de collega’s. Kleine tonijnen zwemmen diep in de zee. Maar de twee producten zijn niet te vergelijken met elkaar. Peter: "De grote tonijnen worden gevangen en meteen op de boot gefileerd. Dan worden ze binnen een uur of twee vacuüm verpakt en naar Nederland gevlogen.”Zijn ze daarom ook zo duur of is er te weinig aanbod? Eefke twijfelt. "Dat durf ik niet te zeggen. Er is niet veel, maar misschien houden ze de prijs ook kunstmatig hoog.” Eefke snapt dat wel. "Ze hebben in die landen toch al zo weinig.” Dan besluit ze: "Bel m’n man even, die weet er echt iets vanaf.”
Rutger Muys vertelt dat de prijs van tonijn net een beetje aan het zakken is. "Er is veel vraag op weinig aanbod. Het gebeurt ook wel dat op Schiphol een partij tonijn afgekeurd wordt, dan vragen degenen die nog wel wat hebben meteen de hoofdprijs. Eigenlijk is het hartstikke zonde om te eten.” Maar, klanten vinden het lekker. "Tja. Ik denk dan, een stukje kabeljauw is ook lekker.”

image
Dit artikel afdrukken