Dat is geen onbelangrijke vraag als je bedenkt dat we wereldwijd tegen 2011 zo'n 250.000.000.000 liter uit nutteloze flesjes zullen drinken die met veel vrachtgeweld de wereld rondgaan. Dat zijn er zomaar 35 per mens op aarde! Als je bedenkt dat waarschijnlijk niet meer dan een zevende van de wereld flessenwater drinkt, slaan gefleste mensen doordeweeks iedere dag een hele literfles achterover. Dom, want water kan zich in onze contreien nou eenmaal zo heerlijk via de druk in leidingen verplaatsen. Duurzamer is er niet.
Nog maar kort geleden kreeg je in Nederland om je oren als je beweerde dat flessen- en pakkenwater nogal Maatschappelijk Onvriendelijk is en dus idioot als onderwerp voor de maatschappelijk vriendelijke
Binnenkort ben je geen centenknijper meer als je in een restaurant heel beslist en bewust om kraanwater vraagt. Je kijkt de horeca-uitbater minzaam aan nadat die je heeft gevraagd of je San Pellegrino, Hildon, een exotisch Bad Huppeldepup uit Duitsland, Bru met of zonder, Sourcy of - minachting in de stem - 'gewoon een karafje water' wilt.
Je zegt, "meneer, geen fles! Duurzaam water graag. Als u geen kraan aan tafel heeft, desnoods in een karafje."
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Earth Water betekent niet, dat er extra water moet worden gedistribueerd. Je kunt het kopen in plaats van je gebruikelijke merk. Ook is er geen enkele pretentie, dat hiermee de derdewereldproblemen worden opgelost. Er is ook geen bezwaar, dat in de derde wereld of in vluchtelingenkampen waterprojecten worden gefinancierd.
In alle artikelen over Earth Water heb ik nog geen enkel argument gezien, dat de opzet van Earth Water onderuit haalt. Men heeft het over bronwater versus leidingwater, maar die tegenstelling is niet relevant. Zeker niet, als je ziet, hoe Earth Water juist waterkoelapparatuur op de markt brengt. Dan weer heeft men het over de marketing van bronwaterverkopers in het algemeen om Earth Water via dat algemene beeld verdacht te kunnen maken.
Dat zijn dus redenen om restaureren in Tilburgse, Bosche en Utrechtse restaurants aan te bevelen vanwege het geweldige 'eau de ville du terroir'. Mineraler dan Spa, volgens de Tilburgenaren ;-)
Oppassen trouwens: hoe mineraler, hoe 'aparter' (zouter, zuurder, 'dikker' van smaak). Spa is zo populair omdat het zo neutraal - lees: weinig mineraalhoudend mineraalwater - is. In Bru (van hetzelfde bedrijf) zit alweer wat meer. Het is dan ook een beetje ouder. Ik meen een jaar of 15. Moet je nagaan wat 2000 of 28000 jaren kunnen doen als het water al die tijd 'door onderaardse minerale grondlagen' stroomt.
Wouter om o.a. die reden is de alsmaar uitbreidende brouwerij van Heineken in Den Bosch gevestigd. Het schijnt de grootste bierbrouwerij van Europa te moeten worden.
In Tilburg introduceerde de waterleidingsmaatschappij jaren terug Prise d'eau als merk. Tilburgs kraanwater in een flesje of bag in box wat als bronwater wordt verkocht. Naar hun zeggen is het 2000 jaar oud. http://www.prisedeau.nl/
Op het etiket of in reclame wordt water soms geprezen om de leeftijd. Evian bijvoorbeeld, vertelt dat het water er maar liefst 9 jaar over deed om als regenbui via een berghelling tot in de bottelarij te geraken.
Oud water.
Er zijn oudere waters en daarvan wordt gesuggereerd dat ze van voor de mondiale vervuiling zijn en dus zuiverder.
Maar het zuiverste water zit in je accu.
Overigens: in Deventer en Den Bosch komt water uit de kraan van ongeveer 28 duizend jaar voor Christus.
Ja! In supermarkten voor het dure waterschap gaan staan en toeristen met een leeg glas doorverwijzen naar het fonteintje in het toilet! Een leuke stunt voor waterbedrijven trouwens...