imageDe horeca blijkt bepaald de lulligste niet. Wellicht komt de makreel terug. Misschien vind je binnenkort zelfs de piemelschelp wel op je bord.

In aansluiting op de presentatie van de geactualiseerde VISwijzer van het Wereld Natuur Fonds, hield de website BijzondereRestaurants punt NL een beknopt onderzoek onder de selecte groep van toprestaurants (in Nederland ongeveer 450) en wat blijkt: verreweg de meeste chefs zouden bij het inkopen van vis het liefst alleen een keuze kunnen maken uit verantwoorde vissoorten. Iedereen (en dat is opvallend) vindt het prima als de overheid daarbij regulerend optreedt door de verkoop van bedreigde vissoorten te verbieden. Een bijzondere uitkomst in een land waar het woord ‘betutteling’ al gauw valt wanneer de overheid regulerend optreedt. Ingewikkeld

Geconfronteerd met deze suggestie reageerde de bij de presentatie aanwezige minister Gerda Verburgh (LHV) ontwijkend. “Dit soort dingen moet je niet als overheid gaan verbieden en dat zal ook erg moeilijk gaan buiten Brussel om. Het is een vrij ingewikkelde materie waar een eenvoudig antwoord als een verbod niet bij past. Helaas ...”, voegde de minister eraan toe. In de komende jaren heeft het kabinet wel geld uitgetrokken om de visserijbranche te helpen bij het saneren en de omvorming naar visserijmethodieken die beter passen in het streven naar duurzame visserij. Ook de door het WNF uitgenodigde Robert Kranenborg zei: “De beste aanpak zou een verbod op verkoop van ‘verkeerde vis’ zijn. Dan is het probleem hier opgelost.”

Een samenvatting van de mini-enquête onder de Nederlandse toprestaurants (respons 12,2%) luidt:

Het merendeel van de geënquêteerde toprestaurants kent de VISwijzer (85%), maar aan de populariteit van de site [/url=http://www.goedevis.nl/]www.goedevis.nl[/url] (58%) mag nog gewerkt worden. De gezamenlijke bewustwordingscampagne van Stichting De Noordzee en het Wereld Natuurfonds vindt men een prima, niet betuttelend initiatief (95%). Het grootste deel van de chefs koopt bewust in (60%), het resterend deel doet zijn best (30%), maar heeft niet altijd kennis paraat. Bijna 85% van de restaurateurs zou het liefst alleen maar een keuze maken uit verantwoorde vissoorten en zo goed als iedereen (!) vindt het prima als de overheid regulerend optreedt door de verkoop van bedreigde vissoorten te verbieden (iets meer dan een kwart van hen denkt echter dat er problemen zullen zijn met de uitvoerbaarheid).


bron: bijzondererestaurants met dank aan missethoreca
Dit artikel afdrukken