
In de nota ‘Kiezen voor Landbouw’ uit 2005 gaf het kabinet aan dat het de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse economie wil versterken door middel van een sterk(er) innoverend bedrijfsleven dat optimaal kan beschikken over de daartoe benodigde ruimte, instrumenten, faciliteiten en kennis. Het ministerie benadrukt in de nota dat naast ondernemerschap kennis een belangrijke drager is van innovatie. Op het gebied van kennisontwikkeling gebeurt veel binnen de voedingsmiddelensector. Voor kennisverspreiding en kennistoepassing liggen in het mkb echter nog veel mogelijkheden in het verschiet.
Speerpunten
Het ministerie wil gericht innovatie steunen, onder meer door het vaststellen van regels en het geven van ruimte. Het ministerie zal waar nodig voorrang geven aan initiatieven in het kader van een gezamenlijke agendavorming, hoewel afzonderlijke projecten op ondersteuning kunnen blijven rekenen. Bedrijven zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor het ontwikkelen van innovatieprogramma’s. Transforum, platform agrologistiek en FES-projecten zijn enkele voorzieningen die beschikbaar zijn.
bron: LNV
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ja, dat doen ze ook. En als we nu allemaal onze expertige eens inzetten in de weide wereld zal het hier in Nl lekker rustig worden. Alle ruimte voor beleving, gans, koe en keuterboer.
Stork kan toch ook exporteren? Als het allemaal van ons kleine landje moet afhangen.
Stork verdient niks aan koeien in het nationaal park, Boeren zitten toch het liefst op 300 pk en de meeste consumenten kopen goedkoop bij de Aldi.
Maar een tikkie terug naar de middeleeuwen is natuurlijk ook innovatief alternatief. Het eten van een beleving is (als je het dan echt goed wil doen) nu hier in NL een vrij elitaire bezigheid. In Roemenië etc. is het nog wel zo. Maar daar dromen ze ook van Umts, 300 pk, Stork en Aldi.
Het ministerie heeft gelijk. Als het zich ook maar realiseert dat innovatie soms kan schuilen in zaken heel anders aanpakken. Neem nou ganzen of koeien houden in het wild en dáár de 'belevenis' van verkopen.
De band met ons eten is in een wip hersteld. Het respect voor de boer en zijn dieren ook. Uiterst innovatief.
Da's heel wat anders dan een nog snellere kippenslachtlijn.