1. Groente: Eet rode paprika in plaats van groene paprika
Rode - aan de plant gerijpte - paprika bevat meer nuttige stoffen dan de groene. Het gehalte aan vitamine C is twee keer hoog en aan vitamine A kan het oplopen tot 8 keer zo veel. Dat maakt rode paprika's regelrechte vitaminebommen, die je stemming verbeteren, je immuunsysteem een duwtje geven en helpen verkoudheidssymptomen te verminderen. Zowel rauw als gebakken of geroosterd aanbevolen.
Toevoeging van onze kant: oranje paprika's zijn nóg rijker aan die stofjes.
2. Saus: gebruik mosterd in plaats van mayonaise
De meeste mayonaises bevatten veel omega-6 vetzuren. Omega-6 vetzuren worden in verband gebracht met ontstekingen, obesitas, diabetes en depressies. Daarentegen zit in mosterd omega-3, waarmee je je hersenen onmiddellijk een blijmakend duwtje geeft. Doodgewone gele mosterd behoort zelfs in de top-10 van onze bronnen voor omega-3.
3. Snack: Eet pompoenzaden in plaats van cocktailzoutjes
Pompoenzaden zijn een van de beste bronnen van het aminozuur tryptofaan, dat in je hersenen helpt serotonine te maken. Als je al antidepressiva slikt, versterken pompoenzaadjes de werking daarvan nog eens omdat de serotonine beter gaat circuleren. Vergeet alle zoutjes, pretzels, Hamka's en Cheetos: die zijn gemaakt van granen, mais en plantaardige olie en barsten van de omega-6. En veel omega-6 is te associëren met een hoger risico op depressie.
4. Snoep: eet pure chocola met een hoog cacaogehalte in plaats van gewoon pure chocola
Pure chocola doet een paar dingen met je hersenen: het pept je serotonines en endorfines op, het zit vol vitamine B en magnesium (goed voor je cognitieve functies), er zit een beetje cafeïne in (voor je korte termijn concentratie) en ook nog een beetje theobromine, een stimulerende stof. Waar zit 'm de kneep? In de meeste pure chocola zijn in het verwerkingsproces de gezonde nutriënten 'stuk' gemaakt. Kies daarom bewust voor een cacaogehalte van 72% of meer, wil je van al het goede van chocola kunnen profiteren.
5. Drinken: ruil je light frisdrank in voor kamillethee
Uit onderzoek blijkt dat tijdens de winterperiode onze circadiaanse klok een beetje van slag raakt. We hebben meer moeite 's nachts goed te slapen en overdag scherp en gefocust te blijven. Kamillethee helpt op beide gebieden: we slapen er beter mee en het versterkt onze cognitieve functies overdag. Ander onderzoek vond juist een verband tussen frisdrank en depressies. Mensen die meer dan 4 blikjes (light) frisdrank per dag dronken, hadden een 30% hoger risico depressief te worden.
6. Sap: drink liever puur (bessen)sap dan fruitdrank met bessen
Van donkere bessen (bosbessen, bramen, ...) is bekend dat ze helpen bij het afvallen doordat ze de vorming van vetcellen afremmen - dat alleen al verbetert je stemming. Maar bessen zitten ook barstensvol vitamine C. Ons winterdieet, met minder tomaten, sla en fruitsalades, kan voor een tekort aan vitamine C zorgen. Dat uit zich in vermoeidheid, depressie, weinig motivatie en 'het algemene gevoel dat je rondsloft in natte snowboots'. Drink echt sap, en vermijdt 'vruchtendranken' die maar een paar procent van het goede spul bevatten.
Toevoeging van onze kant: sap bevat zoveel suiker, dat je veel beter kunt kiezen voor het fruit zelf.
7. Salade: eet liever lekkere groene sla met vinaigrette dan die ook bij ons inmiddels populaire Ceasar salad
Romaine sla, of bindsla, is nog beter dan de veelgeroemde boerenkool of spinazie, favoriete ingrediënten voor de 'groene smoothies'. In bindsla zitten meer nutriënten dan in de gehypete boerenkool. Vooral foliumzuur (een vitamine B). Mensen die depressief zijn, hebben lagere foliumzuurniveaus, stelden Finse onderzoekers recentelijk vast. Helaas eten de meeste mensen hun bindsla als onderdeel van een Ceasar salade. En de (kant-en-klare) dressing die daarbij om de hoek komt maakt van je in principe gezonde Romaine sla gewoon junkfood door het hoge gehalte aan omega-6. Verjaag je sombere stemming met een lekkere dressing met olijfolie - vol gezonde onverzadigde vetzuren - en mosterd (zie 2).
Het zijn maar een paar suggesties van Eat This, Not That. Vraag aan de kenners op Foodlog: zou het echt werken of kun je maar beter een vitamine D pilletje nemen?
Fotocredits: José Manuel Ríos Valiente
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lachen, ik lees de kassa nieuwsbrief en wat staat er in? Een recept voor hutspot met pastinaak Als dat geen toeval is......
Een Spaanse collega gaf mij ooit een rijmpje als ezelsbruggetje om de juiste verhouding bij 'vinaigrette' te maken:
En salada, sal ade, poco vinagre, aceita abundade
(In sla, voeg zout toe, beetje azijn, voldoende olie)
Zoete aardappelen schijn je beter te kunnen nemen dan de gewone. Volgens zeggen zou daar veel meer vezels in zitten waardoor de suikers(koolhydraten)minder snel opgenomen worden. Is ook erg lekker om een stamppotje mee te maken trouwens.
Ik ga hier ook weleens naar een grote toko waar ze van alles hebben met testen in chinees, japans, thais of wat dan ook erop, maar op heel veel, 99%, staat het vaak ook in het engels, dan is het ook prima te doen. En soms heb ik geen idee, dan laat ik het sowieso liggen. Veel dingen neem ik toch al niet hoor, voornamelijk vanwege het niet weten wat het nu precies is, ondanks dat het in het engels er op staat, of omdat het gewoon te zoet is(snacks enz)of niet weten of het wel lekker is en vanwege de prijs niet durven proberen. Hetgeen wat ik het meest in de toko meeneen zijn zakjes boemboe, blikjes bamboescheuten, noodles, chilisaus en soms wat kruiden. Oh ja, ze hebben ook altijd van die zakken, vacuum getrokken, met 111 zadenmix(oa rijst, maar ook haver, gerst, wilde rijst enz).
Allerlei exotisch spul wat je niet kent hoef je ook niet perse te nemen als je je gewon bij de basis houdt van groente, fruit, beetje vlees en rijst/noodles en wat kruiden toch?
#34 en #35. Aardappelen heb je hier ook, en zoete aardappelen. Weet het verschil niet (maar de Okiawanen -Okiawa is een Japans eiland- eten die nogal eens ondanks een toch nogal koolhydraat beperkt dieet). Japanners worden in deze wereld het oudst en voor zover de Okiawanen zich aan hun streekeigen dieet houden, worden die het oudst van alle Japanners. Japanse voeding is er wel hier in de 'super' maar met Japanse opschriften. Natto weet ik desalniettemin te vinden, en Sushi ook (en vind ik opvallend duur: een klein beetje rijst met nog een veel kleiner beetje zalm voor de helft van de prijs van een Thaise volle maaltijd in een restaurant). En natuurlijk: geen aardappelen eten en wel kilo's rijst dat is het natuurlijk niet. Overigens: de Thai maken een heel gerecht van een enkele (flinke) aardappel, en dat is echt om je aardappel en je vingers aan af te likken. Ik ben geen fanaat, dus wel eens een enkele aardappel dat moet mijn BMI kunnen lijden.
Wat een moeilijkheid is hier: het staat allemaal in de Thaise taal aangegeven wat er in de diverse verpakkingen zit -verpakkingen met een hoeveelheid plastic om er de oceaan mee te bedekken- of in het Japans, en ook wel in het engels of in de taal van herkomst (dat kan vanalles zijn). Het punt is niet het gebrek aan wat dan ook (hoewel het hier wel aan bijvoorbweeld pastinaak zal ontbreken) maar het kunnen vinden ervan.
Misschien wel bijna de helft van mijn gezondheid put ik wel uit de zon, die overigens dezer dagen -tegen de weerkalender in- het nogal laat afweten. Dat overigens nadat die zon in normaal de afgelopen officiele regentijd veel gratis vitaminen D in de aanbieding had. Ook put ik een flink deel van mijn gezondheid uit de aangename temperatuur, aangenaam al was het alleen maar doordat je zonder een jas (laat staan handschoenen) aan- of uit te moeten doen de voordeur in beide richtingen kunt passeren. Overigens ga ik volgende week voor korte duur naar het noorden van Thailand, waar het aanmerkelijk minder warm is, koud zelfs, maar het is wel een droge kou. In principe moet je in elk klimaat (tot en met het tropische klimaat aan toe) tegen wisselingen in je warmtehuishouding aangepast zijn. In principe helpen daar overal dezelfde nutridienten tegen (zie bovenstaande opsomming) of juist netzomin. Zo helpt naar mijn ervaring alsnog een stoot van wat voor vitaminen dan ook niet als je al ziek (aan het worden) bent. Alleen in Nederland met die waterkou is het te vaak gewoon (was dat het voor mij althans) een noodtoestand. Een afweersysteem heeft er baat bij af en toe heel matig op de proef gesteld te worden; de afweersoldaten -die in je bloed- moeten versterkt uit de strijd komen, niet sneuvelen.
Pastinaak en spruitjes, ook een goeie.