In het Engels heet een winterdepressie Seasonal Affective Disorder (SAD). Naar schatting zijn er 500.000 Nederlanders die met zo'n seizoensgebonden depressie te kampen hebben. Finse en Nederlandse onderzoekers vermoeden dat er mogelijk een relatie is met wat deze mensen eten. "Het percentage van de Finnen dat vegetarisch eet en last heeft van SAD is vier keer zo hoog als het 'normale' percentage mensen met SAD. Ook bij Nederlanders waren er duidelijke verschillen waarneembaar: het percentage vegetariërs was onder mensen met SAD bijna drie keer zo hoog als het percentage vegetariërs in een normale populatie," schrijft de NRC.

De onderzoekers namen de resultaten van een enquête onder ruim 5.800 Finnen onder de loep en ondervroegen 257 Nederlanders met SAD naar hun eetgedrag. Bij SAD horen namelijk ook verschijnselen als een toenemende eetlust, vooral voor zoet en vet eten, en een gebrek aan energie. De Groningse medeonderzoeker Ybe Meesters zegt: "Mensen met SAD hebben vaak extra veel behoefte aan calorierijk voedsel." Dat komt ter sprake als ze onder behandeling komen van de polikliniek Winterdepressie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. "Op die manier kwamen we erachter dat relatief veel van onze patiënten vegetarisch eten en zijn we het onderzoek gestart. Meer dan een pilotproject is het nog niet: we hebben een opvallend verband waargenomen, maar om de resultaten te kunnen interpreteren is vervolgonderzoek nodig.”

Dat opvallende verband ziet er vooralsnog zo uit: "Van de Finnen is 1,4 procent vegetariër en lijdt 3,6 procent aan SAD. Van de vegetariërs zegt 12,9 procent aan SAD te lijden, tegenover 3,4 procent van de vleeseters. Van de Nederlanders is 4,5 procent vegetariër of veganist en lijdt 3 procent aan SAD. Van de SAD-patiënten eet 12,5 procent vegetarisch, van de overige Nederlanders eet 4,5 procent vegetarisch," aldus de NRC.

Een verminderd energieniveau kan overigens ook samenhangen met een tekort aan vitamine B12 - een bekend probleem van niet-vleeseters -, of een gebrek aan ijzer. Meesters heeft nog een andere mogelijk verklaring voor het grote aantal vegetariërs dat zijn polikliniek bezoekt: "Mensen die bewust kiezen voor een dieet zonder vlees leven sowieso gezonder en hebben daardoor meer moeite met chemicaliën, zoals antidepressiva."
Dit artikel afdrukken