Meer dan de helft van de Nederlanders (55%) kiest voor volkorenbrood. Toch eet 43% liefst een bruine boterham. Dat blijkt uit het jaarlijkse GfK-onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum.

Wat is ook alweer het verschil tussen die twee? Volkorenbrood wordt gemaakt van 100% volkorenmeel, waar de hele graankorrel, inclusief de zemel, het kiemwit en het meellichaam voor gebruikt is. Bruin brood wordt gemaakt van een combinatie van volkorenmeel en bloem, meel waar de vezel- en vitaminenrijke zemel en kiemwit uitgezeefd zijn. Volkorenbrood bevat dan ook meer voedingsstoffen dan bruin brood, zoals vitamine B, ijzer, magnesium en zink.

En bruin vinden we dus lekkerder. Maar dat denken we alleen maar; in de praktijk blijft daar niets van over.

Blind smaakonderzoek
Het Nederlands Bakkerij Centrum onderzocht of wat we vinden klopt met wat we proeven. Het verschil blijkt fundamenteel. Als mensen blind proeven, vinden ze volkoren even lekker als bruin. De 75 deelnemers moesten volkoren- en bruinbrood beoordelen op verschillende smaakaspecten, zoals geur, totale smaak, sterkte van de smaak, droogheid/klefheid, knapperigheid van de korst en de nasmaak. Het enige significante verschil zat in de nasmaak, die vonden de deelnemers beter bij bruin brood.

De echte smaak is geen zwaarwegende reden om volkoren te laten liggen. Bovendien helpt volkoren om aan de aanbevolen hoeveelheid vezels per dag te komen. Dat lukt driekwart van de Nederlanders nog altijd niet. Eén snee volkorenbrood levert 28% meer vezels dan een snee bruin brood.

Om de liefde voor volkoren brood weer aan te wakkeren organiseert het Nederlands Bakkerij Centrum, ondersteund door diverse bakkerijorganisaties in Nederland en België, de Week van het Brood. De campagne bestaat uit een reclame op tv, radio en social media. Met gratis tools, zoals logo's, banners en video's, kunnen bakkers ook hun eigen klanten informeren. Daarnaast worden posters in bushokjes verspreid en zijn er meerdere winacties.

Je eet de hele korrel, maar wat gooien we veel weg
Een leuke bijkomstigheid is dat volkoren ook duurzamer is, er wordt immers niets van de korrel weggegooid. Dat weggooien is zonde, want voor de productie van 1 kg tarwe is wel 1400 liter water nodig.

Voor de productie van 1 kg tarwe is wel 1400 liter water nodig
En dan hebben we het nog niet eens over de voedselverspilling. Brood is het meest verspilde product in Nederland. Het brood is niet meer vers, beschimmeld of mensen eten de kapjes en korstjes niet. Vooral om die redenen gooien we brood weg. Gezinnen met jonge kinderen zijn de grootste boosdoeners, met name de overgebleven boterhammen uit lunchpakketten belandden in de prullenbak.

Niet alleen thuis verspilt Nederland brood. Ook de detailhandel is goed voor 35% van de broodverspilling. Grote supermarkten kunnen onverkochte broden retourneren aan leveranciers, die ze vervolgens verwerken tot varkensvoer, composteren of zelfs verbranden om er stroom van te maken.

Zulke afspraken moedigen supermarkten niet aan om voedselverspilling aan te pakken. Niettemin proberen ze broodverspilling actief te verminderen. Sommige bieden onverkocht brood aan van de vorige dag tegen een gereduceerde prijs. Ook vriezen sommige supermarkten overtollig brood in voor de consument.

In andere landen zijn ze nog niet zo ver. Het Noorse onderzoeksproject ‘Brood Redders’ wil broodverspilling halveren door te testen of de sensorische eigenschappen van het brood behouden blijven als je het invriest. Daarnaast bekijken ze waar in de keten de broodverspilling minder kan. Vervolgens willen ze kijken of ze het brood ook kunnen ‘upcyclen’ tot nieuwe ingrediënten of bakkerijproducten, wellicht tot een nieuw volkoren product. Nederland - en daar mogen we best trots op zijn - is een stapje verder met het niet verspillen van brood.
Dit artikel afdrukken