In opdracht van het Voedingscentrum vroeg Flycatcher 1.003 Nederlanders van 18 jaar en ouder naar hun weggooigedrag. Brood eindigde aan kop van meest verspilde producten (26%), op de hielen gezeten door groenten (24%) en aardappelproducten (20%).

Volgens het Voedingscentrum dragen vooral (jonge) gezinnen bij aan broodverspilling. Slechts 27% van de jonge gezinnen (Nederlanders met een kind van 12 jaar of jonger) zegt nooit brood weg te gooien. Van alle Nederlanders doet 43% dat naar eigen zeggen nooit. Deelnemers die alleen of met partner wonen, 65-plussers, laag opgeleiden en deelnemers met een beneden modaal inkomen verspillen juist het minst.

Supermarktondernemers in Gelderland willen het tij keren. Met rondlopende verspillingscoaches in supermarkten, kassakorting voor versproducten die bijna over de datum zijn en andere bestelhoeveelheden willen ze jou helpen minder weg te gooien.

Jumbo Verberne in Wageningen experimenteerde met een nieuwe aanpak: versingevroren brood op de broodafdeling. Dat helpt. De afgelopen maanden daalden de retouren (onverkocht brood dat de supermarkten tot veevoer laten verwerken) met maar liefst 60%. Dat laat zien dat ze er minder van weggooien. Zulke resultaten moeten andere ondernemers aansporen ook broodvriezers aan te schaffen, aldus MVO Nederland.
Dit artikel afdrukken