Volgens het Voedingscentrum dragen vooral (jonge) gezinnen bij aan broodverspilling. Slechts 27% van de jonge gezinnen (Nederlanders met een kind van 12 jaar of jonger) zegt nooit brood weg te gooien. Van alle Nederlanders doet 43% dat naar eigen zeggen nooit. Deelnemers die alleen of met partner wonen, 65-plussers, laag opgeleiden en deelnemers met een beneden modaal inkomen verspillen juist het minst.
Supermarktondernemers in Gelderland willen het tij keren. Met rondlopende verspillingscoaches in supermarkten, kassakorting voor versproducten die bijna over de datum zijn en andere bestelhoeveelheden willen ze jou helpen minder weg te gooien.
Jumbo Verberne in Wageningen experimenteerde met een nieuwe aanpak: versingevroren brood op de broodafdeling. Dat helpt. De afgelopen maanden daalden de retouren (onverkocht brood dat de supermarkten tot veevoer laten verwerken) met maar liefst 60%. Dat laat zien dat ze er minder van weggooien. Zulke resultaten moeten andere ondernemers aansporen ook broodvriezers aan te schaffen, aldus MVO Nederland.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een simpele manier om minder brood weg te gooien, is het opeten van kapjes en kontjes. Wekelijks verdwijnen er 2,5 miljoen broden in de vuilnisbak doordat Nederlanders dat niet doen, komt uit een onderzoek van het Voedingscentrum. Ondanks dat 51% van de ondervraagden zegt (bijna) altijd hun kapjes te eten en ruim 70% van mening is dat je kapjes hoort op te eten. Overigens bleek er uit het onderzoek ook dat kapjes-en-kontjes-eters sowieso minder voedsel verspillen dan mensen die kapjes weggooien.
Belachelijk idee om brood in de supermarkt in te vriezen. Dat kunnen mensen toch thuis alsnog doen?
Ingevroren brood uit de supermarkt weer thuis in je eigen vriezer?
Brood ontdooit echt snel. een gesneden brood heeft echt heel veel oppervlak om warmte te gaan absorberen. Hoe krijg je dat bevroren over?
En ja ik gooi weinig brood weg > 1 persoons huishouden dan leer je vlot je brood uit de vriezer eten.
Wel vraag ik me af: Eet die 43% ook alle kapjes op?
En eenmaal ontdooit en gesmeerde boterham die ik soort van vergeten op te eten ben die dag, die gaat toch vaak de GFT container in... Nooit, het is me nogal een statement.
Mijn vrouw moet zoutarm brood hebben, doch.. de meeste bakkerijen doen dit niet, want.. kleine aantallen en... als de klant om welke reden niet op komt dagen, MOETEN ze het weggooien, want.. in de diepvries bewaren MAG NIET. Zelfs niet met een uitdrukkelijke schriftelijke bevestiging van de klant; MAG NIET.
Dus, zegt de NLe WET: mens met zoutprobleem... verrek maar !
Inmiddels bakken we al de nodige jaren zelf brood. Kost fors meer, ook aan energie, want één a twee of zelfs 4 broodjes bakken in eigen oven is veel energie-inefficienter als bij de bakker. Wij doen het thuis dan WEL in de vriezer.