imageGisteren was ik voor één dag stagiaire in Hotel Centre op het Leidseplein. Wij als docenten moeten ook af en toe onze neus eens buiten de deur te steken rond nieuwe ontwikkelingen in de praktijk. Het was onze jaarlijkse studiedag.

In dit leuke bedrijf zit een restaurant met de mooie naam Bice. Het had zo uit Italië geplukt kunnen worden. Men kookt er Italiaans en men spreekt er Italiaans. Daar kreeg ik te horen dat ze de Limoncello di Bici zelf produceren. Limoncello is een citroenlikeur uit Italië ( gemaakt van de dikke citroenen uit de Italiaanse Costa Amalfitana en Sorento), die werkelijke verrukking kan zijn mits op het juiste moment van de dag geserveerd! Toevallig ben ik al een tijdje naar het recept op zoek en wil het natuurlijk graag met jullie delen.
Limoncelli di Bice:

5 biologische citroenen
400 gr. witte kristalsuiker
0.5 ltr. water
0.5 ltr. zuivere alcohol 94%

Bereiding
Neem biologische citroenen met een onbehandelde (liefst dikke) schil. Ze zijn te koop in de bio-winkel of bij de groothandel. Was de citroenen en schil ze voorzichtig. Haal de dunne gele bovenzijde eraf met een dunschiller. De gele schillen in een bokaal doen en overgieten met pure alcohol. Sluit de bokaal af ( je kunt naturlijk ook een authentieke weckpot gebruiken) en laat de inhoud een week trekken.
Na een week maak je siroop van de suiker en het water. Laat het mengsel 5 minuten koken, afkoelen en voeg vervolgens de citroengele alcohol toe. Filter het mengsel
(koffiefilter in een trechtertje) en giet de gele massa in een schone heldere fles.

Bewaren: op een donkere, koele plaats ( geen zonlicht) na twee tot drie weken is de likeur op smaak.

Serveertip: zet de likeur en de glaasjes enkele uren voor het serveren in de vriezer. Ijskoud is dit drankje op zijn best! Je kunt het natuurlijk ook in desserts, cocktails en longdrinks verwerken.

Dit artikel afdrukken