Parlevliet & Van der Plas (P&P) is het grootste visserijbedrijf van Europa, schrijft het FD. Het Katwijkse familiebedrijf heeft zijn oog laten vallen op de nummer 1 van Frankrijk, het Bretonse bedrijf CFTO (Compagnie Française du Thon Océanique). Dat past in de strategie van verbreding van activiteiten die P&P momenteel nastreeft. Het bedrijf is al groot in makreel, haring, kabeljauw en koolvis en nam 2 jaar geleden al garnalenverwerker Heijploeg over. Nu gaat het ook in tonijn.

"We beginnen hiermee echt iets nieuws", zegt ceo Diek Parlevliet van P&P. "CFTO is een interessant bedrijf dat ons via een tussenpersoon is aangeboden. De drie grootaandeelhouders zijn op leeftijd en hebben geen opvolgers voor het bedrijf." CFTO beschikt over 14 schepen waarmee het bedrijf in de Atlantische en Indische Oceaan op tonijn vist. Het bedrijf vangt jaarlijks 65.000 ton aan kleine en middelgrote tonijnen voor de Europese markt.

P&P geeft geen nadere informatie over de met de overname gemoeide financiën. De omzet van CFTO schommelt tussen de $75 en $100 miljoen. "De parel van de Franse industriële visserij" heeft overigens een paar verlieslatende jaren achter de rug, vooral door lage verkoopprijzen.
P&P heeft toegezegd dat er geen ontslagen zullen vallen onder de 300 werknemers, dat CFTO onder Franse vlag blijft varen en dat "het Bretonse karakter wordt gerespecteerd."
Dit artikel afdrukken