Bewegen is goed voor iedereen, maar sommige soorten van beweging zijn niet zo goed. Voor iemand die wat extra kilo's meedraagt, betekent hardlopen al gauw overbelasting van heupen, knieën en enkels - en alle (blessure)gevolgen van dien. Recente onderzoeksresultaten, gepubliceerd in the American Heart Association journal Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology zijn goed nieuws voor iedereen die niet zomaar de voordeur uit kan of wil rennen. Onderzoekers van het Lawrence Berkeley National Laboratory in Californië ontdekten dat stevig stappen uiteindelijk nog beter voor je hart is dan hardlopen, schrijft The Guardian.

De onderzoekers vergeleken de gegevens van 33.060 hardlopers en 15.045 wandelaars, van 18 tot 80 jaar oud. Als er evenveel energie werd gebruikt - dat wil zeggen evenveel calorieën werden verbrand - bleken de wandelaars zelfs grotere gezondheidseffecten te bereiken dan hardlopers. De effecten werden gedurende 6 jaar bijgehouden.

Door hard te lopen verminderden de proefpersonen hun risico op hartaandoeningen met 4,5 procent. Bij wandelaars liep dit met 9,3 procent terug. Het risico op hoge bloeddruk verminderde bij de joggers met 4,2 procent, bij de wandelaars met 7,2 procent. Het verhoogd cholesterolrisico liep bij hardlopers terug met 4,3 procent, en bij wandelaars met 7 procent. Het diabetesrisico bleek bij beide groepen evenveel af te nemen, met 12 procent.

Onderzoeksleider Dr. Paul Williams: "Wandelen en hardlopen zijn een ideale test voor de gezondheidseffecten van matig-inspannend wandelen en hoog-inspannend hardlopen, omdat ze op dezelfde spiergroepen en dezelfde activiteit betrekking hebben die met verschillende intensiteit uitgevoerd worden. Hoe meer de hardlopers hard liepen, en de wandelaars wandelden, des te gunstiger de gezondheidseffecten".

Let wel: een gelijk energieverbruik betekent dat de totale geleverde inspanning gelijk was. "Het gaat erom hoe ver je rent of loopt, niet hoe lang", zegt Williams. Over tien kilometer doet een geoefende jogger een uur, terwijl een stevig stappende wandelaar een uur en veertig minuten bezig is. Die langere tijdsduur, letterlijk bewegingsduur, van de wandelaar kan de extra gezondheidsvoordelen verklaren boven die van hardloper.

Joggen is dus zilver, wandelen is goud. Maar als je niet zoveel tijd hebt, is hardlopen nog altijd beter dan op de bank blijven zitten of alleen een ommetje met de hond.

Fotocredits: New Running Shoes, uitsnede, JillOW
Dit artikel afdrukken