Britse consumenten blijken in 44% van de gevallen kip te wassen voordat ze hem gaan bereiden. Dat is niet verstandig, want daardoor vergroten ze het risico op een voedselvergiftiging. Door het wassen komen - via de waterdruppels - Campylobacter bacteriën op handen, aanrechtbladen, snijplanken, kleding en kookgerei terecht. Jaarlijks worden in Groot-Brittannië 280.000 mensen ziek van de Campylobacter. Het is de meest frequente veroorzaker van voedselvergiftiging en komt vooral op gevogelte(vlees) voor. De meeste mensen hebben er echter nog nooit van gehoord, in tegenstelling tot salmonella en E.coli.
Mensen wassen hun kip om er vuil of bacteriën af te spoelen, of 'omdat ze dat altijd gedaan hebben', schrijft BBC News Health. Reden voor de Food Standards Agency aandacht te vragen voor de beste manier om met kip om te gaan - dus niet meer wassen - en ook om samen met boeren, slachterijen en verwerkers te werken aan maatregelen om besmettingsniveaus in de kippen en het vlees terug te dringen.
Dit artikel afdrukken
Mensen wassen hun kip om er vuil of bacteriën af te spoelen, of 'omdat ze dat altijd gedaan hebben', schrijft BBC News Health. Reden voor de Food Standards Agency aandacht te vragen voor de beste manier om met kip om te gaan - dus niet meer wassen - en ook om samen met boeren, slachterijen en verwerkers te werken aan maatregelen om besmettingsniveaus in de kippen en het vlees terug te dringen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Weet iemand hoe / of dat gebruik in Ned ook zo ingeburgerd is?
Doorgaans spoel ik kip niet af. Wel gaar ik hem tegenwoordig veel langer en op hoger vuur dan vroeger, doorgaans in een braadzak of tajine in de oven.
Maar ik heb kip wel eens afgespoeld voor het braden. Eerlijk gezegd begrijp ik niet hoe die besmetting nou tot stand zou moeten komen. Stel ik heb die kip al op de onderschaal klaarliggen voor de oven, dan was ik goed m'n handen (uiteraard), ik houd die kip onder het stromende kraanwater en poedel hem een beetje, ik laat het water gewoon aanhangen, leg die kip terug op de schaal, citroen met kruiden erover mikken, tajine-kap erop, en hup m'n 180 graden voorverwarmde heteluchtoven in voor 90 minuten.
Hoezo campylobacter-besmetting via de waterdruppels? Raar verhaal hoor.
Frans, voor het veilig bereiden van onveilig voedsel moet je onderhand zo ongeveer ten minste een opleiding tot OK-assistent gehad hebben. Je mes, je snijplankje, de gootsteen, je vaatdoekje, je keukendoek, je handdoek: allemaal potentiële verpreidingsbronnen.
Ook zonder met die kip onder de kraan in het rond te spetteren (staat dus ook nog steeds niet duidelijk op de verpakkingen van dat onveilige voedsel).
Wegwerphandschoenen en mondkapje ontbreken er nog maar nét aan.
Kluytmans heeft dat ooit zeer aanschouwelijk gemaakt met fluorescerend licht. Ik kan dat filmpje helaas nog niet vinden.
Verstandig dat je extra goed verhit, Frans!
Verhitten blijkt namelijk minder effectief te zijn dan verwacht.
Snotverdorie Dick, aan dat spetteren van het water had ik niet gedacht. Dan heb je die kip wel op orde maar zitten de tomaten in het belendende spoelbakje ineens onder de campylobacter. Eet smakelijk!
Leerzaam doorwrocht stuk van De Jong c.s. waar je naar linkt trouwens, bedankt.
Misschien doe ik het voortaan als volgt. Die hele kip een paar minuten in kokend water in m'n grote soeppan, eruit vissen dat beest en dan pas 90 minuten op minstens 180 graden in de heteluchtoven. (Ik zal de volgende keer eens een keukenthermometer in z'n gat stoppen, om te zien hoe heet hij binnenin wordt). Vervolgens kan ik nadat de de kip is verorberd het karkas en die botresten weer in die soeppan bij het nog staande water stoppen en 20 minuten uitkoken, wat ik trouwens al regelmatig doe als basis voor de soep van de volgende dag.
Overigens vraag ik me af of het nog even extra 2 minuten 'magnetronnen' op een hoog wattage ook bevorderlijk zou zijn om kwalijke bacteriën de nek om te draaien. (Niet langer want dan gaat die kip, al is hij biologisch, toch nog 'ploffen' :-)
Tweede vraag die ik dan overhoud is of dat al die verhitting en microgolven behalve bacteriën niet óók de gezonde voedingselementen in zo'n kip om zeep helpen.
Inderdaad lijkt het erop dat je er langzamerhand een diploma voor nodig hebt.
Kip wassen heb ik nog nooit gedaan, zal het nooit doen ook, ook mijn moeder en oma deden dat nooit. Ik had er zelfs nog nooit van gehoord tot ik een stel dames voor mij bij de kassa het hoorde zeggen, ik keek mijn moeder heeeeeeeel verbaasd aan. Het enige wat ik afspoel is vis die in de vriezer gelegen heeft, die is bij het ontdooien veel vocht kwijtgeraakt en ligt dan te badderen in zijn eigen water, dat spoel ik wel even af en droogdeppen op keukenpapier, meer niet, ja mijn groente en fruit uiteraard