De aankondiging roept felle weerstand op van buurlanden China en Zuid-Korea, natuurorganisaties als Greenpeace en de Japanse visserijsector, schrijft The Guardian. De Verenigde Staten én het Internationaal Atoomagentschap steunen het besluit.

Bij de aardbeving en tsunami van 11 maart 2011 raakte de kerncentrale van Fukushima zwaar beschadigd. Om een meltdown te voorkomen, wordt de reactor sindsdien met water gekoeld. Maar dat water raakt tijdens het koelproces radioactief besmet en wordt daarom opgevangen in grote tanks. Op het terrein van de kerncentrale staan al meer dan 1.000 tanks vol water en in de loop van dit jaar is het vol.

De Japanse regering in Tokio is van plan de komende jaren het water te zuiveren van alle schadelijke radioactieve elementen behalve tritium (daar is geen bestaand proces voor). Zo behandeld, voldoet het water aan de internationale standaarden voor koelwaterlozingen van kerncentrales. Dat beaamt ook het International Atomic Energy Agency (IAEA). Maar die standaarden zijn gemaakt voor lozingen van enkele honderden kubieke meters. In het geval van Fukushima gaat om 1,25 miljoen kuub. De eerste lozingen zullen dan ook op zijn vroegst over 2 jaar plaatsvinden en het hele lozingsproces zal decennia gaan duren.

China en Zuid-Korea maken zich grote zorgen. "Extreem onverantwoord", zegt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Een woordvoerder zegt dat er eerst een akkoord bereikt moet worden met alle belanghebbende landen voordat Japan de plannen kan uitvoeren.

Vissers teleurgesteld
Maar ook de eigen vissers voelen zich in de steek gelaten. "Ons was verteld dat ze het water niet in de zee zouden lozen zonder steun van de vissers”, zegt Kanji Tachiya. Lokale vissers vrezen dat de waterlozingen al hun inspanningen van de afgelopen jaren om het vertrouwen van consumenten terug te winnen teniet zullen doen. Dat vertrouwen is sowieso fragiel: bij de Olympische Spelen die over een paar maanden in Japan beginnen, heeft de Zuid-Koreaanse delegatie aangekondigd eten van thuis mee te nemen.
Dit artikel afdrukken