De aardbeving van 2011 en de daarop volgende nucleaire ramp bij Fukushima had verstrekkende gevolgen voor de Japanse bevolking én de landbouw en visserij. Eerst legde de Japanse overheid zelf al exportrestricties op voor vis en landbouwproducten (melk) uit de door straling getroffen gebieden. Later voerden andere landen - waaronder Zuid-Korea - nog extra maatregelen door naar aanleiding van de problemen met lekkende opvangreservoirs.

Rigoureuze stralingstesten
Tegelijkertijd ging er echter een programma van start dat de landbouwproductie weer op gang moest helpen. Strenge stralingstesten maken daar deel van uit. Dit weekend maakte Tsuneaki Oonami, als overheidsfunctionaris belast met de rijstteelt in Fukushima, bekend dat 360.000 ton in de omgeving van de reactor geteelde rijst de stralingstesten glanzend heeft doorstaan. Dat is bijna de hele oogst van 2013. De rijst kwam niet boven de toegestane limiet van 100 becquerels per kilo en kan daarom als veilig gelden.

"Het feit dat de hoeveelheid rijst die niet door onze testen komt, de afgelopen drie jaar gestaag is afgenomen, laat zien dat we de juiste stappen aan het zetten zijn", zegt Oonami op Reuters. De minuscule hoeveelheden rijst uit 2012 en 2013 die niet door de testen kwamen, zijn vernietigd.

Ook Zuid-Korea lijkt die mening te zijn toegedaan. Het land stuurde vorige maand al experts naar de Japanse test-faciliteiten en overweegt dat komende maand opnieuw te doen met het oog op een mogelijke hervatting van de importen van Japanse vis.

Fotocredits: 'Scarecrow', by Fukushima ricefield', mrhayata
Dit artikel afdrukken