Maar het lukte niet. Van geen kanten zelfs. Het appelsap - helemaal biologisch-dynamisch en zo afgevuld (warm) zodat er werkelijk niets bij hoeft om het te conserveren - was Ik Kies Bewust niet goed genoeg. Er moesten nl. vezels bij. Nabouw dus. Weet IKB veel - volgens Wageningen helpen die nl. niet en werken ze eerder omgekeerd. Ze zouden de darmen moeten helpen aan een gezonde darmflora, maar blijken de darmen juist ongezond te maken.
Daar komt nog eens bij dat meneer zich niet meer biologisch-dynamisch zou mogen noemen, want die soort heb je in nabouwvezels nou eenmaal niet.
Kortom, hij mocht kiezen: of zijn geloof aan de kant zetten en fors dokken of gewoon ophoepelen.
Hij ging voor het laatste. Bravo!!
Je weet het nu. Vezels moeten, overal en altijd. Niemand die nog bedenkt dat mensen en hun genetische voorgangers ze al honderdduizenden jaren heel simpel wat meer uit het ene dan uit het andere plantje of beestje halen. Het gaat tenslotte om balans in de combinatie. Zoniet bij IKB. Ge zult vezels vreten in alles wat ge tot u neemt.
Niet alleen de allerechtste komkommer, maar ook het zuiverste appelsap moet daarom in de ban.
Denk even door: water is een heel natuurlijke, maar uiterst onbewuste keuze. Er zit nl. geen spoortje vezel in. Drink het niet, want het is niet goed voor je. Mogelijk ga je er zelfs dood van.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het is natuurlijk leuk om een gezond sapje te drinken, maar ik kan zelf helaas geen €340 betalen voor een slowjuicer. Als je het goed bekijkt dan zijn er volgens mij ook een stuk goedkopere machines die exact het zelfde doen. Ik zit te denken om een slowjuicer aan te schaffen via www.superjuicer.nl waar ze vanaf 179 euro te koop zijn en kwalitatief het zelfde lijken te zijn als de duurdere merken.
Het is leuk allemaal, die apelsapjes, keurmerken en vezel discussies. Iedereen weet al dat het eten van een paar appels (en andere verse fruit en groenten) per dag het meest gezonde is wat je maar kunt doen. Helaas is dat knauwen op al dat fruit en groenten zo lastig en tijdrovend, dus hebben we er sapjes van gemaakt die lekker zijn en makkelijk in te nemen. Hoef je tenminste ook niet op 1,3 kg fruit en groente te kauwen maar drink je gewoon een liter sap.
Tegenwoordig zijn er al betere manieren om sap te maken, niet uit een pak of fles want dat is dood sap. Dood omdat de houdbaarheid verlengt moet worden en dat gebeurt door verhitten. Bij die verhitting gaan veel vitaminen en heel veel enzymen dood. Dus kun je dat dood sap noemen.
Wil je 'levend' sap drinken dan moet je het zelf persen. Dat zit dan vol met vezels en de meeste vitaminen en enzymen. Slow juicer heet dat. Dus niet te vergelijken met zo'n stofzuiger van een sapcentrifuge. (sorry voor het cynisme) En daar is onlangs weer een leuk bedrijf mee op de markt gekomen. En ok, ok, ik zit hier mijn eigen waar aan te prijzen. Maar als je toch de moeite neemt om verhalen over sap te lezen, zou je het dan niet de moeite waard vinden om iets totaal nieuws te weten te komen. Op www.versapers.nl begrijp je waarom.
Ik mag graag zien wat bedrijven als Bulmers, Strongbow en Magners doen met appelsap.
Appelsap is in vergelijking met Cola supergezond.
"Appelsap is (bij mijn weten) niet zo supergezond dat het een gezondheidslabel verdient." Kun je dan even aangeven wat er zo gezond is aan Cup-a-Soup of Frideale (beiden met veel IKB tamtam)?
IKB is het keurmerk voor industrievoer dat minder slecht is. Niet gezond. Dat maken ze zelf heel erg duidelijk. Albert H. gaat verder: die noemt zijn Belgische friten rustig een gezonde keuze en zijn komkommers bij implicatie ongezond.