Ik merkte het van de week al even op. Foodlog.nl kreeg een telefoontje van een appelsapperser die door zijn wederverkopers werd aangespoord om z'n sappen even van het Ik Kies Bewust logo te voorzien. Dat verkoopt beter. Het kost een lieve duit (je moet er flink voor betalen, hoewel het bureau dat de administratie van IKB regelt ons hier maar niet wil vertellen hoeveel), maar wat maakt dat uit als het je een paar honderdduizend flesjes meer oplevert? Zo gevraagd, zo gedaan, dacht'ie dus. Hij had goede redenen om alle vertrouwen in zijn sapjes te hebben en de gezonde wil om zijn bedrijf te laten groeien.

Maar het lukte niet. Van geen kanten zelfs. Het appelsap - helemaal biologisch-dynamisch en zo afgevuld (warm) zodat er werkelijk niets bij hoeft om het te conserveren - was Ik Kies Bewust niet goed genoeg. Er moesten nl. vezels bij. Nabouw dus. Weet IKB veel - volgens Wageningen helpen die nl. niet en werken ze eerder omgekeerd. Ze zouden de darmen moeten helpen aan een gezonde darmflora, maar blijken de darmen juist ongezond te maken.
Daar komt nog eens bij dat meneer zich niet meer biologisch-dynamisch zou mogen noemen, want die soort heb je in nabouwvezels nou eenmaal niet.

Kortom, hij mocht kiezen: of zijn geloof aan de kant zetten en fors dokken of gewoon ophoepelen.

Hij ging voor het laatste. Bravo!!

Je weet het nu. Vezels moeten, overal en altijd. Niemand die nog bedenkt dat mensen en hun genetische voorgangers ze al honderdduizenden jaren heel simpel wat meer uit het ene dan uit het andere plantje of beestje halen. Het gaat tenslotte om balans in de combinatie. Zoniet bij IKB. Ge zult vezels vreten in alles wat ge tot u neemt.
Niet alleen de allerechtste komkommer, maar ook het zuiverste appelsap moet daarom in de ban.

Denk even door: water is een heel natuurlijke, maar uiterst onbewuste keuze. Er zit nl. geen spoortje vezel in. Drink het niet, want het is niet goed voor je. Mogelijk ga je er zelfs dood van.
Dit artikel afdrukken