Geschrokken van effect op hersenen
Van Tulleken beschrijft zijn bewogen onderzoek naar het effect van de populaire maar door activistische gezondheidsonderzoekers verguisde ultra-processed foods (UPFs) op zijn lijf. De effecten vertellen hun eigen feitelijke verhaal. Van Tulleken kwam 6,5 kilo aan, sliep slecht, kreeg last van aambeien en brandend maagzuur en had voortdurend trek. Het niveau van hongerhormonen in zijn bloed steeg met 30% en het niveau van zijn verzadigingshormonen daalde navenant. Van Tulleken schrok van de constatering dat het UPF-dieet gepaard ging met veranderingen in zijn hersenen. Er bleek een duidelijke toename zichtbaar van het aantal verbindingen tussen het beloningscentrum en het cerebellum, het hersengebied dat automatisch repeterend gedrag aanstuurt. Dat duidt erop dat UPFs verslavend werken.
Mensen in ontwikkelde landen krijgen jaarlijks gemiddeld 8 kilo per jaar voedseladditieven binnenUPFs zijn overal te koop, maar in de natuur zul je ze niet vinden, zegt Van Tulleken in de Financial Times. Toch zijn de dieetduivels - uiterst smakelijke en energiedichte levensmiddelen, dranken en snoep - niet meer weg te denken uit onze moderne maatschappij.
De overconsumptie van UPFs laat de toch al alarmerende obesitas- en diabetescijfers nóg meer groeien, luidt de inmiddels groeiende consensus. Mensen in ontwikkelde landen krijgen jaarlijks gemiddeld 8 kilo per jaar voedseladditieven binnen die samen met geraffineerde ingrediënten voedsel ultra processed maken. Dat is al gauw twee keer het gemiddelde gewicht van een pasgeboren baby.
Eten op z'n Frans
Beter kun je eten zoals Fransen, adviseert Van Tulleken. Vooral Franse vrouwen blijven slank, ondanks croissants, boter en wijn: Bourgondische producten met echte suikers en echte vetten. Wie zo eet, suggereert Van Tulleken, krijgt vanzelf een seintje om te stoppen met eten. Of dat helemaal klopt, is de vraag. Franse vrouwen leren weinig te eten, nemen veel groenten en gebruiken brood alleen om iets op hun vork te schuiven. En Fransen eten nog vaak samen van maaltijden die bereid zijn met verse ingrediënten en nemen meer tijd om die te eten dan Britten, Amerikanen en wij; dan eet je gezonder en krijgt je lijf de tijd - anders dan bij een TV diner - om je vertellen dat je genoeg hebt gegeten. Al die factoren tellen op en vertellen een ander verhaal over die veel bezongen Franse slankheid.
Vals narratief
Ultra-Processed People is geen louter wetenschappelijke kijk op de ongezondheid van UPFs. Van Tulleken is kritisch over de context waarin ze populair konden worden. Volgens Van Tulleken hebben industrie en wetenschappers onterecht een positief narratief om UPFs gebouwd. Niet de UPFs zouden fout zijn, maar het feit dat we ons niet kunnen beheersen en er veel te veel van eten. Kunstmatige zoetstoffen zijn gezond verklaard omdat suiker als fout geldt. Maar dat zijn ze niet - bovendien maken ze gezonde producten waar je de suiker uithaalt al evenmin gezonder, vindt Van Tulleken.
WHO hanteert ander gelijk
In een recent verschenen gezondheidsadvies raadt de wereldgezondheidsorganisatie WHO het gebruik van zoetstoffen af. Voor Van Tulleken zal dat geen verrassing zijn, ook al geeft de WHO aan dat er een afdoend bewijs is voor de slechte eigenschappen van kunstmatige zoetstoffen. De WHO wil van de sweet tooth af die het publiek dankzij zoete smaken blijft houden.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kevin Hall is bezig met nieuw trial onderzoek naar UPF. Bedoeld om meer zicht te krijgen op wat het nou precies is, dat UPF zo,n negatief effect kan hebben op je gezondheid. Ik ben benieuwd.
#4 Het gaat helaas om associaties. In deze meta-analyse op basis van verschillende observationele studies komt de link sterk naar voren.
Elske, is het oorzaak of gevolg? Het is ook bekend dat mensen met psychosociale problemen er minder goede eetgewoonten op nahouden. Het is in ieder geval een neerwaartse spiraal.
#1 #2 UPFs doen zeker iets met je hersenen. Uit een recent Spaans onderzoek onder jongeren komt opnieuw naar voren dat het eten van UPFs slecht is voor de mentale gezondheid. Hoe meer koekjes, chocola en chips deelnemers aten, hoe meer psychosociale problemen werden gesignaleerd zoals een slecht humeur, angstgevoelens of aandachtsproblemen.
Meisjes aten gemiddeld maar liefst 7 porties UPFs per dag. Jongens aten nóg meer van de troep, ten koste van groenten en fruit. Dat zou de reden kunnen zijn dat het verband tussen UPFs en psychosociale problemen meer uitgesproken is onder jongens.
The Link Between Highly Processed Foods and Brain Health