3
Fotocredits: 'Vlees en brood', pexels.com

Flash GezondheidNiet alle sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn ongezond

'UPFs (Ultra Processed Foods, ultrabewerkt voedsel) verhogen het risico op kanker, hartziekten en diabetes.' Dat weet inmiddels iedereen. Toch lijkt het niet helemaal te kloppen. Een nieuw onderzoek gepubliceerd in The Lancet door het in Lyon gevestigde kankercentrum IARC van de WHO wijst uit dat niet al het fabrieksvoedsel schadelijk is.

Vooral brood en (ontbijt)granen vertoonden, ondanks hun sterke bewerking, een omgekeerd verband met het risico op multimorbiditeit (het lijden aan 2 of meer chronische ziektes). Ze zouden juist gunstig zijn voor onze gezondheid vanwege hun vezelgehalte. Snoepjes en desserts, hartige snacks, plantaardige alternatieven, kant-en-klare/warme gerechten en gemengde gerechten waren niet geassocieerd met gezondheidsrisico's. Een directe link was er wel tussen multimorbiditeit en suikerhoudende drankjes en dierlijke producten. Sauzen en spreads zijn ook niet gezond, maar blijken wel weer iets minder schadelijk dan dierlijke producten en frisdranken.

De internationale studie, gebaseerd op de voedingsgewoonten van 266.666 mensen uit 7 Europese landen, keek naar 9 verschillende groepen ultrabewerkt voedsel. Hoewel de afgelopen 20 jaar wereldwijd de consumptie van ultrabewerkt voedsel enorm is toegenomen naar 50-60% van de dagelijkse inname in hoge inkomenslanden met bijbehorende gezondheidsproblemen, waarschuwen de onderzoekers dat het onverstandig is om alle sterk bewerkte voedingsmiddelen te vermijden. We moeten niet al het fabrieksvoedsel over dezelfde kam scheren en als ongezond bestempelen. Iets waar de Wageningse hoogleraren Tiny van Boekel en Vincenzo Fogliano zich al vele jaren voor hard maken.

The Guardian - Some ultra-processed foods are good for your health, WHO-backed study finds, 15 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #3
  • 17 nov '23
  • 15:21

Volgens de bron:

The positive association of ultra-processed animal-based products with multimorbidity in our study are therefore likely explained by non-nutritional aspects of this subgroup of UPFs. Non-nutritional mechanisms through which UPFs could be hazardous for health include, but are not limited to, alteration of the food matrix, inclusion of certain food additives during processing (e.g., aspartame),43
and contaminants from packaging material (e.g., bisphenol A).44
Any of these may affect endocrine pathways or the gut microbiome,8
,39
and contribute to subsequent disease risk.


Dus niet het dierlijke product zelf is het probleem maar wel oa de hulpstoffen, de chemische stoffen waarmee het in aanraking is geweest en het aanpassen van de 'food matrix' van het product? Ook goed om te weten. Hou het dus puur en zo onbewerkt mogelijk, pas dat zoals Theo ook al aangeeft op alles toe en het gezondheidsprobleem is voor een groot deel opgelost :)

Ja het is niet zwart/wit, tegelijk is het wel een verstandig uitgangspunt. Liever een aantal bewerkte producten laten staan die achteraf gezien geen kwaad konden dan wat teveel bewerkte producten die toch niet zo gezond blijken te zijn.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 16 nov '23
  • 14:31

Ongelooflijk. Maar blijven wurmen en duwen en van alles verzinnen en verdraaien, van geen opgeven weten willen om maar dag in dag uit hun karrevrachten gezondheid vernietigende handel de wereld in te zetten.

Steeds meer buigen richting WEF, met ‘nieuwe onderzoeken’ helpen daarbij. Let op, binnen een jaar is alle traditionele voeding verdacht en zwaar geraffineerde meuk wordt een voorwaarde voor een gezond leven. Wie anders beweert verspreidt ‘desinformatie’ en wordt dienovereenkomstig gesanctioneerd.

Helaas, het elimineren van traditioneel onbewerkt voedsel ten gunste van bewerkt voedsel bevordert obesitas, hart- en vaatziekten, type 2-diabetes, metabool syndroom, prikkelbaar darmsyndroom, depressie en mortaliteit door alle oorzaken: hier, hier, hier, hier, hier. Over het algemeen kunnen bewerkte voedingsmiddelen zelfs meer mensen voortijdig doden dan het roken van sigaretten.

Bewerkt voedsel levert ook een belangrijke bijdrage aan kanker. Uit een studie uit 2018, gepubliceerd in BMJ, met 104.980 deelnemers die gemiddeld vijf jaar volgden, bleek dat elke toename van 10% in de inname van ultrageraffineerd voedsel het kankerpercentage met 12% verhoogde.

Dit komt uit op negen extra kankergevallen per 10.000 mensen per jaar. Het risico op borstkanker steeg met name met 11% voor elke 10% toename van ultrabewerkt voedsel.

Het onschuldige WEF ‘praatclubje’ van ‘we have penetrated all ze cabinets’ wil nu het voedselsysteem ‘verbeteren’ door het aandeel bewerkte voedingsmiddelen in de menselijke voeding nog verder te verhogen en voedsel te verwerken op ‘manieren die beter zijn voor onze gezondheid’, zoals ‘verrijking’ (of bioverrijking) – waar voedingsstoffen worden gebruikt, hetzij in de biologie of de productie van voedsel – en de aanzienlijke herformulering van het huidige voedsel voor minder calorieën en meer voedingsstoffen.’

Er wordt ook ingezet op 3D-geprint farmavlees en insecten die de plaats zullen innemen van echt vlees. Ook volgens het WEF hoeft ‘ultrabewerkt voedsel niet ongezond te zijn’. Maar deze beweringen hebben in werkelijkheid geen enkele basis. Uiteindelijk zullen dit soort ultrabewerkte alternatieve eiwitbronnen de volksgezondheid alleen maar verder aantasten. Kassa voor de farma industrie.

Kenmerken van ultrabewerkt ‘voedsel’ zijn:

• Ingrediënten die niet traditioneel worden gebruikt in de keuken

• Onnatuurlijk hoge hoeveelheden verwerkte suiker, zout en zaadolie

• Kunstmatige smaakstoffen, kleuren, chemische zoetstoffen en andere additieven die sensorische eigenschappen van onbewerkt of minimaal verwerkt voedsel imiteren (voorbeelden zijn additieven die texturen creëren en een aangenaam mondgevoel creëren)

• Conserveermiddelen en chemicaliën die een onnatuurlijk lange houdbaarheid geven

• Genetisch gemanipuleerde ingrediënten, die naast potentiële gezondheidsrisico's tevens de neiging hebben om zwaar besmet te zijn met giftige pesticiden

Echt, onbewerkt compleet voedsel is nodig voor een optimale gezondheid. Naarmate de voedselbewerking intenser is geworden en ons voedsel kunstmatiger is geworden, zijn de ziektecijfers omhoog geschoten en zelfs ook kinderen worden in steeds hogere mate getroffen.

Ongeacht welk voedsel je eet of vermijdt, één fundamentele basis blijft over de hele linie bestaan: als je gezond wilt zijn, eet dan alleen echt voedsel; niets bewerkt/geraffineerd. Dit alleen zal je op het juiste pad zetten.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 15 nov '23
  • 14:57

Spookrijders en drinkebroers veroorzaken ook niet allemaal een ongeluk maar desondanks kom ik ze liever niet tegen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.