De WHO wil gezonde eetgewoonten de norm laten worden, de kwaliteit van voeding verbeteren en het ontstaan van welvaartsziekten vermijden. De jongste WHO-richtlijn over andere zoetstoffen dan suiker maakt deel uit van een reeks bestaande en toekomstige richtlijnen over gezonde voeding. De WHO kiest duidelijk stelling tegen kunstmatige zoetstoffen.

Ook zoetstoffen worden in verband gebracht met een verhoogde kans op diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en sterfte
Uit de resultaten van een brede overzichtsstudie naar vele onderzoeken blijkt dat levens- en genotsmiddelen met zoetstoffen als aspartaam, sucralose en stevia niet helpen om minder dik te worden of gezondheidsrisico's te verlagen. Net als echte suiker hebben zoetstoffen nadelen. Ze worden in verband gebracht met een verhoogde kans op diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en sterfte.

Het WHO-advies geldt voor zowel kinderen als volwassenen, maar uitgerekend niet voor mensen met diabetes.

Zij zijn uitgesloten omdat geen van de studies uit het brede overzicht is uitgevoerd onder diabetici. Jammer, want juist zij hebben er alle belang bij om hun eetgewoonten aan te passen om verdere ontwikkeling van diabetes tegen te gaan. Minder suiker helpt.

Mensen met overgewicht zijn geneigd om zoetstoffen te gebruiken in plaats van ‘echte’ suikers. Het is dan ook niet zo gek dat te dikke mensen zoetstoffen gebruiken én te boek staan als mensen met een verhoogd gezondheidsrisico. Je valt niet zomaar af.

Volgens het onderzoek helpen zoetstoffen als suikervervangers niet. Het bewijs is niet eenduidig en de WHO zelf bestempelt het advies als voorwaardelijk. De erkende Internationale Vereniging voor Zoetstoffen (ISA) zegt: “De conclusies van de WHO zijn grotendeels gebaseerd op onzeker bewijs uit observationele studies, nikszeggend over causaliteit”.

Ondanks de onzekere resultaten stelt de WHO gezondheid op basis van een minder zoete smaak centraal. Francesco Branca, directeur voor voeding en voedselveiligheid bij de WHO, zegt: “Zoetstoffen zijn geen essentiële voedingsmiddelen en hebben geen voedingswaarde. Mensen zouden van jongs af aan zoetigheid in haar geheel moeten verminderen om hun gezondheid te verbeteren”.

Juist het gezondheidsaspect van zoetstoffen bracht het internationale wetenschappelijk comité van het voedselkeuzelogo Nutri-Score er onlangs toe om het algoritme aan te passen in het nadeel van kunstmatige zoetstoffen.
Dit artikel afdrukken