De resultaten werden gisteren gepubliceerd in PLOS Medicine. Het onderzoek werd uitgevoerd door een aantal epidemiologen uit de Franse onderzoeksgroep die ook de algoritmes voor de Nutri-Score ontwikkelden.

De deelnemers beschreven zelf wat zij aten. Ze noteerden daarbij merknamen van producten, zodat de onderzoekers konden vaststellen welke zoetstoffen de deelnemers in welke hoeveelheden en hoe vaak binnenkrijgen. Dat eetgedrag vergeleken de onderzoekers met het aantal kankergevallen. Op basis van hun analyses constateren ze dat vooral aspartaam (E951) en acesulfaam-K een verhoogd risico op kanker lijken te laten zien. Acesulfaam-K (E950) is een synthetische zoetstof met een 200 maal sterkere zoetkracht dan normale suiker. Acesulfaam is te koop onder de merknamen Sunett en Sweet One. Voor sucralose (E955), een andere veelgebruikte zoetstof, was het verhoogde risico minder eenduidig aan te tonen.

Het onderzoek stelde een verhoogd kankerrisico van 13% vast voor zoetstofgebruikers in vergelijking met mensen die geen zoetstoffen gebruiken. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker waarin het verhoogde risico tot uiting lijkt te komen.

Het aantal vrouwelijke deelnemers aan het onderzoek bedroeg 80% en was grotendeels hoogopgeleid. Dit kan tot vertekeningen in de resultaten hebben geleid. Hoogopgeleide vrouwen hebben een gezondere leefstijl en kunnen daardoor een lager risico op kanker laten zien dan anderen waarmee ze worden vergeleken.

Dat geven de onderzoekers ook toe. Maar ze wijzen er tegelijk op dat ze vertekeningen door correcties zoveel mogelijk hebben geprobeerd uit te sluiten. Ze denken voor het eerst een robuuste aanwijzing te hebben voor de gezondheidsrisico's waarvan zoetstoffen worden verdacht, maar waarvoor tot nu toe geen harde aanwijzingen bestonden.

Op Scientias zeggen de onderzoekers dat hun bevindingen betekenen dat de veiligheid van zoetstoffen niet kan worden gegarandeerd. Ze noemen hun resultaten "robuust en stabiel, ook na herhaalde uitgevoerde analyses".

Hoewel de onderzoeksdata geen causale verbanden kunnen aantonen, benoemen ze mogelijke redenen waarom kanker zou kunnen ontstaan als gevolg van het gebruik van zoetstoffen. Ze denken dat metabole stoornissen en ontstekingen door overgewicht, verhoogde DNA-schade, remming van geprogrammeerde celdood en aantasting van de darmflora kanker kunnen veroorzaken.
Dit artikel afdrukken