3

Flash Dagelijkse KostIARC slaat deuk in imago ‘suikervrij’

Aspartaam, een de meest gebruikte suikervervangers, zal volgende maand als 'mogelijk kankerverwekkend' worden bestempeld. Dat zegt Reuters op basis van twee ingewijden die op de hoogte zijn van de voornemens van het International Agency for Research on Cancer (IARC) in Lyon, onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Aspartaam wordt gebruikt in suikerarme en -vrije producten, van frisdranken tot koekjes, kauwgum en ijs.

IARC-uitspraken leidden in het verleden regelmatig tot consternatie omdat consumenten de uitspraken serieus nemen, terwijl ze slechts zeggen dat er sprake is van een 'potentieel'. Dat was het geval met glyfosaat en bewerkt vlees. Het oordeel houdt geen rekening met voor consumptie veilige hoeveelheden en beoordeelt een stof louter op zichzelf.

Steevast leiden dergelijke risico-oordelen tot flinke discussie in de media en reacties vanuit de belanghebbende industrie.

De International Council of Beverages Associations (ICBA) reageert fel. Volgens executive director Kate Loatman wordt het publiek opnieuw in verwarring gebracht en is er bovendien overtuigend bewijs voor de gedachte dat er geen 'significante relatie' bestaat tussen het gebruik van aspartaam en het ontstaan van kanker

Reuters - Aspartame sweetener used in Diet Coke a possible carcinogen, WHO?s cancer research agency to say - sources, 29 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #3
  • 7 jul '23
  • 9:17

Het aangekondigde IARC-rapport leidt tot ophef in de media, meldt Nutrition Insight.

De International Sweetener Association (ISA) heeft vertrouwen in de IARC en wacht de volledige publicatie van het rapport volgende maand af. De ISA zegt wel zich ernstig zorgen te maken over de voorlopige speculaties over het IARC-advies, omdat die consumenten kunnen misleiden.

Volgens de Food and Drug Administration (FDA) zou het JECFA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) beter in staat zijn om het risico van aspartaam te beoordelen dan de IARC. “Een IARC beoordeling zou onvolledig zijn en conclusies zouden verwarrend kunnen zijn voor consumenten.”

Samenvattend zegt scheikundige Oliver Jones: “We kunnen nergens zeker van zijn totdat er een formele aankondiging is gedaan. Het is belangrijk om op te merken dat als iets kanker kan veroorzaken, niet betekent dat het automatisch kanker veroorzaakt als je eraan wordt blootgesteld. De dosis maakt het gif.”

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 30 jun '23
  • 22:59

Fréderique, 'Er is nog niet zo veel bewijs dat kunstmatige zoetstoffen een groot risico zijn voor gezondheid, .....'
Het gaat niet om een groot, maar om een 'klein' risico voor de gezondheid. Al die kleine risico's samen, en dat zijn er al heel veel, vormen nog steeds een groeiend gevaar. Dit noopt het IARC om zelfs bij een mogelijk gevaar al te waarschuwen.

Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #1
  • 30 jun '23
  • 16:50

“Suiker is nog steeds slechter voor de gezondheid dan aspartaam”, zeggen verschillende artsen in reactie op het IARC-oordeel.

Er is nog niet zo veel bewijs dat kunstmatige zoetstoffen een groot risico zijn voor gezondheid, terwijl het bewijs van suiker op de gezondheid overduidelijk is. Voor mensen die willen afvallen, of voor mensen die diabetes hebben is het daarom nog altijd beter om zoetstoffen te gebruiken in plaats van suiker.

Vervang je Cola light dus toch nog maar even niet door ‘normale’ Cola, aldus de artsen.

Onderzoekers vrezen wel dat kunstmatige zoetstoffen je hersenen in de war sturen, omdat je wel de zoete smaak proeft, maar geen energie binnenkrijgt. Daardoor wil je meer suiker eten, om het idee te krijgen dat je genoeg energie binnenkrijgt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.