In maart 2017 begon mijn wending van journalist naar natuurboer met deze paar zinnen in mijn kantoor op de Wageningse Berg: "Marcel, wat heb je met de lunch te doen? Ik stel voor dat je even driehonderd meter de berg op loopt. Je zocht toch een voorbeeldakker voor je agro-ecologische heidelandbouwproject? De akker die daar ligt, het Westbergveld, is voor jou." Het was onze eerste hectare GraanGeluk.

Een paar jaar later stond deze zelfde George Borgman (Borgman Beheer) geëmotioneerd te kijken naar het resultaat van de wending die hij voor deze plek in gang had gezet. Van jarenlange snijmaisteelt met veel bemesting, was het Westbergveld een biodiverse agro-ecologisch paradijs geworden met oude inheemse graansoorten en over de hele akker twaalf soorten zeldzame echt Nederlands inheemse akkerkruiden. Aan de ene kant het op door ons vanuit een zadenbank geherintroduceerde manshoge Veluws Kruiprogge, en aan de andere zijde wuivend zomergerst.

GraanGeluk valt in de prijzen
Van deze rogge bakte de Arnhemse streekbakker Tom van Otterloo een meteen populair Veluws Tarweroggebrood. En de Stadsbrouwerij Wageningen brouwde er het Gelders GraanGelukbier van dat zo gruwelijk lekker was volgens de echte kenners en biersommeliers, dat we het op moesten sturen naar de meest prestigieuze mondiale bierwedstrijd: de Brussels Beer Challenge. Najaar 2020 bleken we de gouden medaille te hebben gewonnen in de zwaarste categorie Best Specialty Beer (onder de 7 procent). La Trappe Puur werd samen met een Belgische brouwer tweede, waardoor we Peer Swinkels konden feliciteren met zijn ‘zilveren prijsje.’ Gelukkig pakte Peer het trotste lokale pesterijtje sportief op en feliciteerde hij ons met de woorden: ‘Het is knap dat jullie ons voorbij zijn gestreefd.’

Borgman hielp GraanGeluk nog een keer door ons ook te tippen over een paar al dertig jaar braakliggende bosakkers op Landgoed Quadenoord, hartje Renkums Beekdal, onze eerste ‘expansie.’ De jaren daarna verloren we ieder jaar de helft van onze percelen, maar wisten desondanks ieder jaar toch te verdubbelen. Van 1,2 naar 4, naar 7, 15, 32 en vorig jaar 43 hectare. Voor 2024 gaan we ruim over de honderd hectare met bovendien ook veel percelen elders in de Provincie Gelderland. Sterker nog, met akkerpercelen in nog eens vier andere provincies.

De hele trotse streek inclusief de burgemeesters van de Veluwezoom feliciteerden ons
Najaar 2022 wonnen we wederom twee prestigieuze prijzen zoals de pan-Europese Arca Deli Award van de SAVE Foundation voor het herintroduceren van oude, inheemse streekgranen en daar ook nog eens met groot succes mooie streekproducten van makend zoals ons Gelders GraanGelukbier en de Drie Granen Tripel met zowel Stadsbrouwerij Wageningen als de brouwerij van het Nederlands Openluchtmuseum. Vorig jaar en ook komende zomer staat in het midden van het Openluchtmuseum zelfs onze wuivende Veluws Kruiprogge. En vervolgens wonnen we eind 2022 ook de Gouden Mispel van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap.

2023 is ons jaar van arriveren geworden, zodat we nu eindelijk echt kunnen beginnen. We hebben nu duizend GraanDeelHouders die onze Graandelen hebben graangeschaft en we hebben de hulp van een impactinvesteerder die net zo trots was als wij op onze vierde prijs voor onze Veluwezoomer GraanGeluk waarin ook korenbloem en klaproos zijn verwerkt naast de granen spelt, emmer en gerst. We behaalden eind november dit jaar de zilveren wereldmedaille bij de BrusselsBeerChallenge 2023 in de categorie Flavoured Beer, herbs and spices. De hele trotse streek inclusief de burgemeesters van de Veluwezoom feliciteerden ons.

Op ecologische missie
Maar het meeste nieuws hebben we gehaald met ons allernieuwste graanvontuur: het overnemen van de Bakkerij in de Arnhemse Steenstraat waar we samen met één van ’s Neerlandse laatste en beste streekbakkers de GraanGeluk Bakkerista graan beginnen medio voorjaar 2024. Op naar de volgende duizend GraanDeelHouders dus, want we blijven ambitieus, we blijven dromen, net zo lang tot onze missie echt is geslaagd: 600.000 hectare gezond, vitaal agro-ecologisch Boerencultuurlandschap in heel Nederland met streekgranen op wel biodiverse akkers vol bodemleven waar we streekbier, brood en pasta van graan maken.

We zijn inmiddels verhuisd naar de Gelderse graanstad van weleer: de Gelderse hoofdstad Arnhem, niet eens zo lang geleden nog bekend vanwege de rijke traditie in granen waarvan de korenmarkt, de Sint Jansbeek en vooral de al 554 jaar malende witte watermolen onderin het Sonsbeekpark die nog immer draait, op onze GraanGelukgranen nota bene waar we de meest lekkere en gezonde desembroden van bakken met onze Bakkerista’s in de Arnhemse Steenstraat. Proost en fijne feestdagen!
Dit artikel afdrukken