Sinds begin 2020, toen premier Mark Rutte adviseerde voortaan geen handen meer te schudden, zoeken we naar alternatieven. Ook de obligate 3 zoenen zijn in coronatijden voltooid verleden tijd. Maar hoe begroeten we elkaar anno 2022, heten we anderen welkom en zeggen we gedag?

In het AD (4.1) legt etiquettedeskundige Anne-Marie van Leggelo een aantal alternatieven voor. Niet alle begroetingswijzen zijn in alle omstandigheden geschikt. Van Leggelo adviseert dan ook om vooraf vooral even na te denken hoe je wilt begroeten en dat expliciet uit te spreken. In een amicale setting kun je met de boks prima uit de voeten, in een werkomgeving is de elleboog geschikt. Wat altijd past is het op afstand blijven, elkaar wel even aankijken en een knikje uitwisselen. Zo kun je elkaar ook uitzwaaien.

Maar omdat handen schudden 'in ons DNA zit' (zie de hilarische vergissing van Mark Rutte die Jaap van Dissel bij eerste corona-persconferentie gewoontegetrouw nog de hand schudde) is de 'omgekeerde handdruk' van Van Leggelo misschien wel de mooiste oplossing. Gewoon, wel je hand uitsteken, maar vervolgens elkaar met de rug van de hand aanraken. Dat is iets hygiënischer dan een volle handgreep, en biedt toch even echt contact. Bijkomend voordeel: geen problemen met klamme, laffe, zweet- of vieze handjes.

Dit artikel afdrukken