Uit nood geboren, maar waarschijnlijk een blijvertje: de drive-in of drive-thru.

'Uur in de rij'
Uit het hele land weten mensen inmiddels de aardbeiendrive-ins in Hazerswoude, Uden, Rotterdam of Geldermalsen te vinden. Of de cupcake-drive-thru in Zoetermeer, de pannenkoeken-drive-thru in Maarssen en de kip en kreeft-drive-thru in Den Haag, schrijft de NRC, 3.9). Een tent of hal waar je met de auto door kunt rijden en ruime parkeergelegenheid om de buit naar binnen te werken is alles wat er voor nodig is. "We zijn net de Efteling: mensen staan vaak een uur in de rij, voor een attractie van drieëneenhalve minuut", zegt Arnold Westmaas van de Hazerswoudse aardbeiendrive-in.

De drive-thru's voorzien in twee behoeften: ondernemers creëren er een coronaveilig afzetkanaal mee en consumenten kunnen er coronaveilig op uit. Beide partijen hebben baat bij de mooie plaatjes die dit op de sociale media oplevert. Ook als straks de beperkingen van tafel gaan, heeft de drive-thru overlevingskansen. "Het is een nieuwe beleving", zegt trendanalist Boland. "Als straks de maatregelen zijn opgeheven, kan die beleving blijven bestaan en heeft dit fenomeen nog steeds een blijvende kans op slagen.”

RIVM past website aan: aerosolen spelen toch een rol
Gisteren schreven we hier al dat ventilatie nog belangrijker is dan handen wassen, afstand houden en testen. Vandaag paste het RIVM de officiële richtlijnen op de website aan. Daar staat nu expliciet dat "mensen via aerosolen over grotere afstand besmet kunnen raken met het coronavirus", aldus het AD (3.2). Tot gisteren gold nog dat het 'niet duidelijk' was of aerosolen een rol spelen bij de verspreiding van het virus.

De nieuwe tekst luidt als volgt: "Onder bepaalde omstandigheden kan besmetting ook plaatsvinden via virusdeeltjes die in de kleine druppeltjes (aerosolen) een grotere afstand kunnen afleggen. Bijvoorbeeld in ruimtes waar geen of te weinig ventilatie is en/of veel mensen, vooral voor een langere tijd, bij elkaar zijn." En ook: "Ook een goede luchtverversing draagt bij aan het voorkomen van verspreiding."

Volgens het RIVM is er "geen sprake is van een koerswijziging". Toch noemt Francesco Franchimon, een van de auteurs van een recent artikel in Science dat het belang van ventilatie onderstreepte, het een 'goede' en 'grote' aanpassing. "Na een jaar lijkt er eindelijk sprake te zijn van verandering. Dat het RIVM nu erkent dat besmetting ook over grotere afstand plaats kan vinden, is echt een belangrijke stap. Maar het gaat er om wat er vervolgens mee gedaan wordt. Goede ventilatie en luchtverversing moeten nu echt onderdeel worden van ons beleid, ook bij de heropening van bepaalde gebouwen."

Maurice de Hond militeerde in 2020 (en nog steeds) voor het belang van aersolen. Hij krijgt nu wel gelijk, maar niet de eer.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken