Na veel getouwtrek volgt Italië Frankrijk met de invoering van een gezondheidspas, schrijft de Standaard (3.2). Italië geeft zichzelf nog 2 weken zonder, maar vanaf 6 augustus is de digitale Green Pass verplicht voor een bezoek aan onder meer evenementen, sportcentra én horeca. Eén dosis vaccin, een herstelbewijs of 48 uur na een negatieve coronatest zijn in eerste instantie voldoende. “De gezondheidspas is een instrument om de Italianen in staat te stellen hun activiteiten voort te zetten met de garantie dat zij zich niet onder besmettelijke mensen zullen bevinden”, verklaarde premier Mario Draghi.

Het coronabewijs geldt dus ook voor restaurants en koffiebars. Dat leidt helemaal tot gemengde reacties. Eten en (koffie)drinken is een manier van leven in Italië. Met een sociaal element: hele families gaan samen aan tafel om te eten en menige Italiaan drinkt‘s ochtends staand aan de bar un caffè. Voor dat laatste komt Rome de Italianen tegemoet: de regels gaan enkel gelden voor mensen die aan een tafel zitten. Staand aan de bar een espresso drinken mag dus nog steeds zonder gezondheidspas. Ook het terras is uitgezonderd van de regels.

Restaurant La Rotta in Agrigent op Sicilië voerde zo’n gezondheidspas vorige week al in, schrijft de Frankurter Allgemeine (3.1). Door de drukte op het aangrenzende strand wilden de uitbaters de gezondheid van hun klanten beschermen. Ook hier verdeeldheid onder klanten. Naast begrip en goedkeuring regende het annuleringen van reserveringen van grote gezinnen en grotere tafelfeesten: niet iedereen was ingeënt, hersteld of getest. Demonstraties en slechte recensies volgden.
Dit artikel afdrukken