Wetenschappers en natuurorganisaties gaan met de boeren en andere partijen uit de agrarische sector praten over de toekomst van de landbouw in Nederland, schrijft Trouw. Aanleiding is door de Radboud Universiteit van nieuwe analyses voorzien oud onderzoek dat vorige week werd uitgebracht. De aanvullende analyses van de Nijmeegse universiteit laten zien wat vanuit Duitsland al veel eerder bekend was: de insectenstand loopt schrikbarend snel terug.

Onbekend is nog waar dat precies aan ligt, cq. welke cocktail van factoren verantwoordelijk moet worden gehouden voor deze situatie die erop wijst dat het ecosysteem snel en ingrijpend verandert.

Naar aanleiding daarvan besloot de Tweede Kamer dat er een hoorzitting moet komen over de crisis in de landbouw. Op initiatief van de natuurorganisaties en wetenschappers (waaronder de Groningse ecoloog Han Olff) zal een besloten bijeenkomst worden georganiseerd waarvoor ook banken en grote voedingsmiddelenverwerkers zullen worden uitgenodigd. De bijeenkomst is niet alleen besloten, ook politici worden buiten de deur gehouden, schrijft Trouw.

Op Avaaz is de openbare handtekeningenactie code rood voor de natuur van start gegaan, waarmee burgers hun volksvertegenwoordigers en de vandaag aangetreden minister Carola Schouten van het opnieuw ingestelde ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) openbaar kunnen oproepen actie te nemen tegen het verdwijnen van insecten en biodiversiteit.

De vraag of de oorzaken wel uitsluitend op het beleidsterrein van de kersverse minister en de voedsel- en levensmiddelenproductie liggen, lijkt nu al geen onderwerp van gesprek meer.

Dit artikel afdrukken