Ons huidige varken is volgens Wakker Dier geen 'echt varken meer'. Het heeft een 'gefrustreerd moederdier dat haar kleintjes niet goed kan verzorgen' en dat 'in haar leven zesmaal kunstmatig wordt bevrucht'. Een gewoon varken wordt vijftien jaar oud. Het 'kiloknallervaken, zegt Wakker Dier, gaat na 'drie en een half jaar naar de slacht.'

Het lijkt erop dat Wakker Dier inzet op het ingrijpend veranderen van de biologische varkenshouderij.
De redactie heeft drie vragen aan varkenshouders:
- hoe oud worden biologische moederdieren?
- hebben biologische moederdieren en hun ouders - dat zijn dieren uit de zuivere lijnen die 2 stapjes voor het kiloknallerbiggetje staan - echte sex en echte nesten?
- komen biologische grootouderdieren buiten?

Boeren, Topigs, dierwetenschappers en anderen met verstand van zaken, helpt u de lezers van Foodlog aan de juiste antwoorden?

Wouter Klootwijk maakte hier gisteren al zijn analyse van de advertentie die hier in zijn volledige omvang te zien is:

Er is veel voor te zeggen van wat Wakker Dier wil. Een nieuwe advertentie over twee pagina's in mijn avondkrant. De boodschap: er moeten kleinere varkens komen die minder jongen werpen, dus meer varkens met minder kroost. Net als met de koeien, Wakker Dier wil koeien die minder melk geven, dus meer koeien. Ik ben het daar voor mijn gevoel - mijn verstand kan er niet helemaal bij - mee eens.
Overigens weer een vegetarisch volksmennerig (weet u veel in de grote stad) stukje tekst in de grote dure varkensadvertentie: 'Na miljoenen jaren (...) was daar het varken. Een intelligent en zindelijk zoogdier dat het liefst de hele dag de grond doorwroet, op zoek naar eikels en paddestoelen.'
Onwaar. Het varken was daar niet opeens, het was er omdat er mensen waren die het gingen houden. Onwaar. Het varken doorwroet niet liefst de hele dag de grond op zoek naar eikels en paddestoelen. Het slaapt het liefst. En als het de grond doorwroet zoekt het vooral dierlijk eiwit. Beestjes. Maar dat mag niet van Wakker Dier.
Dit artikel afdrukken