Voedingsclaims zijn terug te vinden op verschillende versproducten. Op de verpakking van blauwe bessen is te lezen dat ze rijk aan vezels zijn en ook nog eens een bron van vitamine K. Snoeptomaatjes worden aangeprezen als een natuurlijke bron van vitamine C. Vooral voorverpakte versproducten kun je zo verkopen. Het is immers gemakkelijker om op voorverpakte blauwe bessen een claim af te drukken dan op een onverpakte komkommer. Gezondheidsclaims die vertellen hoe vertellen hoe een product aan je gezondheid kan bijdragen, vind je nauwelijks op de open kratten waaruit je zelf je tomaten en paprika's kunt selecteren.
Associatie en causatie
Terwijl epidemiologisch onderzoek associaties laat zien tussen groenten en fruit en onze gezondheid, is het nog lang niet altijd duidelijk welke stoffen uit dergelijke producten op welke manier bijdragen aan diezelfde gezondheid. Causatie, directe oorzaak-effect relaties, ontbreken veelal. De onderbouwing van voedingsclaims is met name te danken aan historische studies naar tekorten en de ontwikkeling van ziekten daardoor.
Modern voedingsonderzoek probeert die gezondheidsclaims beter te onderbouwen. Het bestudeert gezonde proefpersonen; een significant effect op een aan gezondheid gerelateerde biomarker is een goed bewijs.
Natuurlijk eet lang niet iedere consument groenten en fruit omdat het zo gezond is. Maar nieuwe claims bieden wel de mogelijkheid om een groter publiek duidelijker aan te sprekenAl sinds de introductie van de eerste lijst met goedgekeurde gezondheidsclaims in 2012, hebben producenten en verkopers weinig gedaan aan verder onderzoek naar zulke claims. Vermoedelijk vooral als gevolg van de gedachte dat dit met name claims zijn voor functionele, verwerkte voedingsmiddelen. Veel claims sneuvelden omdat ze niet goed genoeg wetenschappelijk onderbouwd bleken volgens de nieuwe voorwaarden. Mede daardoor ontstond het gevoel dat claims alleen met grote budgetten te onderbouwen zijn voor versproducten. En dan nog met een flink risico.
Betere onderzoeksmethoden
Om groenten en fruit beter te promoten, is het dan ook van belang om de communicatie over de gezondheidseffecten van versproducten te verbeteren. Dit was één van de belangrijkste redenen om het PPS-project ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’ te starten, gesubsidieerd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Vier jaar onderzoek binnen dit consortium van onder meer veredelaars, telers en producenten, laat zien dat het meten van relevante, maar van nature altijd variërende inhoudsstoffen, sterk verbeterd kan worden.
De eerste resultaten laten zien dat gezondheidsclaims op groenten en fruit baat kunnen hebben bij een nieuwe onderzoeksmethode om gezondheidseffecten te meten. Door meerdere fysiologische effecten gelijktijdig in kaart te brengen kun je beter aantonen waarom groenten en fruit gezond zijn dan met de gebruikelijke ‘farmaceutische aanpak' die zoekt naar één stofje dat één effect heeft.
Natuurlijk eet lang niet iedere consument groenten en fruit omdat het zo gezond is. Maar nieuwe claims bieden wel de mogelijkheid om een groter publiek duidelijker aan te spreken. Door te investeren in onderzoek dat kan bijdragen aan goede, overtuigende informatievoorziening over die gezondheidseffecten kan een breder publiek worden gemotiveerd om meer groenten te gaan eten. We moeten door die huidige 16% heen!
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ha Theo (#2), ja precies, die fruitschaal! Overigens lijken groentes nog n heel stuk gezonder dan fruit, terwijl velen nog steeds denken dat juist fruit op 1 staat.
De laatste tijd is de fruitafdeling in de supermarkten groter dan de groente-afdeling (was vroeger andersom). Komt ook omdat men fruit lekkerder vindt dan groente, vrees ik.
In Sint Annaparochie zit een groenteboer, die noemt zich www.devoedingsadviseur.nl. Dat vind ik al redelijk geniaal, hij weet waar het heen gaat. Het wachten is op een groenteboer die zich Gezondheidsinstituut noemt.
Zieken en zij die weer aan de beterende hand waren werden vroeger – meer dan nu – veelvuldig verblijd met een fruitschaal of -mand in elk gewenst formaat en samenstelling. Op elk bedkastje in het hospitaal stond er wel een of twee.
Van vader op zoon van moeder op dochter wist en hoort men nog steeds te weten dat fruit eten onontbeerlijk is voor ’n goede gezondheid. ‘Associatie, causatie, het in kaart brengen van fysiologische aspecten’ en andere moderne interessantdoenerijen deed men niet aan.
Het schijnt wel dat er nu minder gezondheid in de vitamine bommen zit zit dan 70 a 80 jaar geleden het geval was. Maar dan kan je, ondanks de fructose, gewoon twee of drie stuks fruit nemen.
Ik denk dat het voor de sector en de supermarkten interessanter is om te focussen op hoe lekker groente en fruit kan zijn als je het regelmatig eet. Laat dit zien. Bij gezondheidsclaims denken mensen als snel: Het zal wel.
Maar zolang geraffineerde, goedkope voeding met veel koolhydraten, vet en zout goedkoper zijn dan groenten, is er weinig hoop. Veel voor weinig blijft dan het motto. Tijd voor het nultarief btw op gezonde, niet geraffineerde voedingsmiddelen. Maar of mensen dan gezonder gaan eten en leven, blijft de vraag. Overheid stimuleert het ook niet echt openlijk. Wel wordt er op de publieke omroep een programma als heel Holland bakt uitgezonden. Leuk programma, maar of het de volksgezondheid ten goede komt? Daarbij komt dat een goede gezondheid uit meer bestaat dan voeding. Denk daarbij aan minder stress, voldoende beweging, voldoende slaaprust, leven in een gezonde omgeving, voldoende sociaal, emotionele contacten en mindfulness. Ik denk dat het tijd is voor een meer holistische benadering. Op een leuke manier gebracht door de overheid op NPO 1.