Initiatiefnemer Phaedra Mensen wijst op de harde cijfers: 85% van de Nederlandse kinderen eet te weinig groenten en één op de zeven heeft overgewicht. Ze zegt: “Het vervlechten van gezonde voeding met vrolijke educatie is keihard nodig om écht verschil te maken.”

Het is inmiddels de derde editie van de Gezonde Smikkelweken. Kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar ontdekken een week lang om meer, vaker en gevarieerder groenten te eten. Voor de kleintjes van 1 tot 4 jaar bestaat er de Gezonde Smikkelweken Mini.

Zelf koken, spelen en proeven staan centraal. Deelnemers ontvangen gratis vrolijke pakketten met verse groente, spelletjes en activiteiten. Kinderen gaan spelenderwijs aan de slag met recepten van bloemkool-koekjes tot bieten-poffertjes. Een van de challenges heet ‘Knutselen met kliekjes’ waarbij kinderen een eetbaar kunstwerk maken met restjes overgebleven eten.

De Gezonde Smikkelweken wordt door Stichting Spoony georganiseerd in samenwerking met vele partners. Door aandacht voor kindergezondheid schitterden de initiatiefnemers als winnaar op het podium van de laatste Gezonde Innovatie Awards.

Eerder konden alleen buitenschoolse opvang-locaties meedoen en op deze manier leren over gezond en duurzaam eten. Dit jaar doen ook basisscholen en kinderdagverblijven mee. Het programma is gericht op scholen die in sociaal en economisch opzicht een zetje kunnen gebruiken.

Meedoen kan ook thuis en in de zomervakantie. Daar ga ja als kind voor naar de speciale kind-pagina. Daar lees je: Zelf bakken en koken is leuk én lekker. Als je het dan ook nog op kunt eten met een spelletje, is het natuurlijk helemaal top! Daarom vind je hier allerlei recepten. Bij elk recept zit een spelletje, dat je kan spelen wanneer je het recept hebt klaargemaakt. Je maakt bovendien kans op een Cortina fiets, Nike Air Jordans of "één van de andere 100 coole prijzen".
Dit artikel afdrukken