Uit alle aanmeldingen selecteerde de vakjury 39 genomineerden. Tussen 13 december en 16 januari kunnen consumenten hun favorieten kiezen via de stemwebsite.

Oprichting Spoony
“Ik vind het bizar dat er zóveel kennis is over het verleiden van kinderen om eten te willen proeven en eten, maar dat de voedingsindustrie dat vooral toepast op koekjes, snoep en chips. De schappen liggen vol superaantrekkelijke kinderproducten, maar de grote meerderheid is ongezond. Dat kan toch niet? Daarom ben ik gestart met het toepassen van al die kennis op producten die bomvol verse groenten zitten.”

“Spoony is een sociale onderneming met de missie om kinderen van 4 tot 12 jaar meer, vaker en gevarieerder groenten te laten eten. We doen dat door van groenten eten een feestje te maken; door spelelementen, vrolijke verpakkingen en uiteraard hele lekkere producten.”

“Af en toe een snoepje is natuurlijk geen probleem, maar het ongezonde aanbod ‘schreeuwt’ momenteel veel te hard naar onze kinderen. Het is aangetoond dat kinderen in de huidige maatschappij – met overal fastfood en ongezond aanbod – bijna geen kans krijgen gezond op te groeien. Daar moeten we als maatschappij razendsnel verandering in aanbrengen: meer gezonde verleiding in de supermarkt; minder fastfoodzaken, zeker in de buurt van scholen; minder suiker, vet en zout in de producten en eerlijke communicatie op verpakkingen.”

Geblinddoekt groenten raden met het Spoony Zintuigenspel.


Triple nominatie
Vorig jaar was Spoony een van de winnaars. "Nu doen we mee met ons initiatief de Gezonde Smikkelweek en twee producten: onze Voetbalbroodjes en ons Zintuigenspel. Tijdens de eerste editie van de Gezonde Smikkelweek gingen 11.400 kinderen op 120 buitenschoolse-opvanglocaties een week lang op groentenontdekkingstocht: samen vrolijk koken, proeven, ontdekken, spelen en eten.”

“Spoony Voetbalbroodjes zijn superlekkere bolletjes in de vorm van een voetbal, die voor 43% uit wortel bestaan. De smaak is echt overweldigend lekker, voor kinderen én ouders. Je kunt het combineren met alle soorten beleg en door de voetbalvorm en de kleurrijke verpakking wordt het eetmoment extra vrolijk.”

Omdat er rare snuiters tussen zitten, zoals een paarse wortel, chioggia biet of een coeur de boeuf tomaat, is het spel dikke pret!
“Met het Zintuigenspel ontdekken kinderen op de buitenschoolse opvang (BSO) spelenderwijs verrassende groenten. Omdat er rare snuiters tussen zitten, zoals een paarse wortel, chioggia biet of een coeur de boeuf tomaat, is het spel dikke pret! Eerst wordt goed gekeken, gevoeld en geroken. Daarna mogen de kinderen – met een Spoony masker op – blind proeven. Degene die het vaakst raadt wat in zijn mond zit, is de winnaar.”

“Door dit vrolijke spel hebben kinderen en pedagogische medewerkers op de BSO een leuke, gezonde activiteit, waarmee kinderen spelenderwijs hun smaakpapillen trainen en nieuwe groentesoorten ontdekken. Uiteraard wisselen de groentesoorten elk seizoen, zodat er steeds weer iets nieuws te ontdekken is.”

“Vooraf willen volwassenen nog wel eens sceptisch zijn dat we kinderen met plezier groenten laten eten. Zodra deze mensen hun eigen kinderen onze producten laten proeven, zijn ze om! Een BSO-medewerker vertelde ons: Ik was verbaasd over wat de kinderen allemaal hebben geproefd bij het Zintuigenspel en hoe leuk de kinderen dit met elkaar aan het spelen waren.

Héél veel blije kindergezichten
"We hebben bij de start van het bedrijf een groot kids testpanel opgericht waarmee we al onze recepten, verpakkingen en spelletjes testen. De kinderen denken actief mee hoe iets nóg lekkerder of leuker wordt. Daardoor is het eindproduct elke keer een echte kids-topper en merken we dat groenten en genieten wel degelijk samen kunnen gaan, ook bij kinderen.”

Breng je stem uit

Verdient deze nominatie jouw stem? Ga naar de stemwebsite en kies daar jouw favorieten.
Dit artikel afdrukken