Die vraag stelde ons Marco Pols in onze eindejaarsserie 'Everything you wanted to know.' Wij gaan voor je op zoek naar het antwoord.
Marco's vraag luidt:
Sinds ik het boek van Joanna Blythman "Slik je dat" heb gelezen, heb ik besloten om te stoppen met het eten van de Griekse yoghurt van Katharos.
Voor de yoghurt voeg ik deze en deze PDF toe. Kort samengevat, valt daarin te lezen dat authentieke Griekse yoghurt 40kg yoghurt uit 100 liter melk oplevert. Door toevoeging van Nutrilac, een poeder samengesteld uit melkeiwitten en (Genetisch Manipuleerde) GM zetmelen, krijg je 100kg yoghurt uit 100 liter melk, oftewel Griekse yoghurt bestaat voor 60% uit zetmeelpap met toevoegingen die je een beleving geven dat je authentieke Griekse yoghurt aan het eten bent.
Nu begrijp ik dat Nutrilac een hulpstof is die conform EU richtlijnen niet vermeld hoeft te worden op het etiket. Maar daardoor eet dus ik geen enkele Griekse yoghurt meer. Ik weet namelijk niet welk merken die stof gebruiken om zoveel mogelijk 'Griekse' yoghurt te maken. Mogelijk is mijn wantrouwen onterecht. Kan ik aan het etiket zien in welke Griekse yoghurt geen Nutrilac zit?
Wij zonden de vraag door aan enkele professionals met het verzoek er hier op te willen antwoorden.
Het bereikte antwoord op de vraag voegen we later toe onder deze tekst.
Fotocredits: katharos, promofolder.nl
Dit artikel afdrukken
Sinds ik het boek van Joanna Blythman "Slik je dat" heb gelezen, heb ik besloten om te stoppen met het eten van de Griekse yoghurt van Katharos.
Voor de yoghurt voeg ik deze en deze PDF toe. Kort samengevat, valt daarin te lezen dat authentieke Griekse yoghurt 40kg yoghurt uit 100 liter melk oplevert. Door toevoeging van Nutrilac, een poeder samengesteld uit melkeiwitten en (Genetisch Manipuleerde) GM zetmelen, krijg je 100kg yoghurt uit 100 liter melk, oftewel Griekse yoghurt bestaat voor 60% uit zetmeelpap met toevoegingen die je een beleving geven dat je authentieke Griekse yoghurt aan het eten bent.
Nu begrijp ik dat Nutrilac een hulpstof is die conform EU richtlijnen niet vermeld hoeft te worden op het etiket. Maar daardoor eet dus ik geen enkele Griekse yoghurt meer. Ik weet namelijk niet welk merken die stof gebruiken om zoveel mogelijk 'Griekse' yoghurt te maken. Mogelijk is mijn wantrouwen onterecht. Kan ik aan het etiket zien in welke Griekse yoghurt geen Nutrilac zit?
Wij zonden de vraag door aan enkele professionals met het verzoek er hier op te willen antwoorden.
Het bereikte antwoord op de vraag voegen we later toe onder deze tekst.
Fotocredits: katharos, promofolder.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Joep, dat is weer een andere vraag. Je bent van harte welkom die ook in te brengen.
Als je alhier zo goed mogelijk het mediterraan dieet wilt aanhouden, mag je er dan vanuitgaan dat er in onze Griekse Yoghurt net zoveel omega 3 zit als in de originele grasgevoede en ingedikte (schapen)melk yoghurt uit Griekenland of Turkije?
Jammer genoeg van niet denk ik!
Wouter #14, klik eens op de boekrecensie onder de naam Joanna Blythman in de tekst hierboven en zie wat prof. Tiny van Boekel daarin zegt over de levensmiddelenindustrie.
Het is en oud verhaal, wiens brood men eet wiens woord men spreekt, ook op deze site komt het elke keer weer maar voren. Verdient men zijn geld met voeding dan vind men e-nummers en boeken over slechte voeding lariekoek en niet wetenschappelijk bewezen!
Ik wens een ieder een prettige jaarwisseling en hoop dat u niet ernstig ziek zal worden door ons gezonde voedsel!
Omgekeerde wereld. Dick Veerman zegt: 'Je ziet welke vragen fabrikanten voorgezet krijgen als mensen niet meer weten hoe gemaakt is wat ze eten.'
Maar kijk toch hoe het bericht hierboven begint. Iemand leest iets in het boekje 'Slik je dat' over yoghurt en besluit geen yoghurt meer te eten. Op Foodlog, dus in deze krant, is dat boekje deskundig belachelijk gemaakt. Hieronder gebeurt dat eigenlijk nog eens.
Het zijn eerst en vooral hysterische publicaties die bij mensen vragen oproepen.