Die vraag stelde ons Marco Pols in onze eindejaarsserie 'Everything you wanted to know.' Wij gaan voor je op zoek naar het antwoord.
Marco's vraag luidt:
Sinds ik het boek van Joanna Blythman "Slik je dat" heb gelezen, heb ik besloten om te stoppen met het eten van de Griekse yoghurt van Katharos.
Voor de yoghurt voeg ik deze en deze PDF toe. Kort samengevat, valt daarin te lezen dat authentieke Griekse yoghurt 40kg yoghurt uit 100 liter melk oplevert. Door toevoeging van Nutrilac, een poeder samengesteld uit melkeiwitten en (Genetisch Manipuleerde) GM zetmelen, krijg je 100kg yoghurt uit 100 liter melk, oftewel Griekse yoghurt bestaat voor 60% uit zetmeelpap met toevoegingen die je een beleving geven dat je authentieke Griekse yoghurt aan het eten bent.
Nu begrijp ik dat Nutrilac een hulpstof is die conform EU richtlijnen niet vermeld hoeft te worden op het etiket. Maar daardoor eet dus ik geen enkele Griekse yoghurt meer. Ik weet namelijk niet welk merken die stof gebruiken om zoveel mogelijk 'Griekse' yoghurt te maken. Mogelijk is mijn wantrouwen onterecht. Kan ik aan het etiket zien in welke Griekse yoghurt geen Nutrilac zit?
Wij zonden de vraag door aan enkele professionals met het verzoek er hier op te willen antwoorden.
Het bereikte antwoord op de vraag voegen we later toe onder deze tekst.
Fotocredits: katharos, promofolder.nl
Dit artikel afdrukken
Sinds ik het boek van Joanna Blythman "Slik je dat" heb gelezen, heb ik besloten om te stoppen met het eten van de Griekse yoghurt van Katharos.
Voor de yoghurt voeg ik deze en deze PDF toe. Kort samengevat, valt daarin te lezen dat authentieke Griekse yoghurt 40kg yoghurt uit 100 liter melk oplevert. Door toevoeging van Nutrilac, een poeder samengesteld uit melkeiwitten en (Genetisch Manipuleerde) GM zetmelen, krijg je 100kg yoghurt uit 100 liter melk, oftewel Griekse yoghurt bestaat voor 60% uit zetmeelpap met toevoegingen die je een beleving geven dat je authentieke Griekse yoghurt aan het eten bent.
Nu begrijp ik dat Nutrilac een hulpstof is die conform EU richtlijnen niet vermeld hoeft te worden op het etiket. Maar daardoor eet dus ik geen enkele Griekse yoghurt meer. Ik weet namelijk niet welk merken die stof gebruiken om zoveel mogelijk 'Griekse' yoghurt te maken. Mogelijk is mijn wantrouwen onterecht. Kan ik aan het etiket zien in welke Griekse yoghurt geen Nutrilac zit?
Wij zonden de vraag door aan enkele professionals met het verzoek er hier op te willen antwoorden.
Het bereikte antwoord op de vraag voegen we later toe onder deze tekst.
Fotocredits: katharos, promofolder.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mijn humeur is al weer tot het diepte punt gezakt. Ik zit bij mijn dochter in Amsterdam en terwijl mijn vrouw de ochtend yoghurt klaar maakt zie ik het merk KATHAROS op het pak staan en de mededeling : Ge inspireerd door authentieke Griekse yoghurt, stevig, fris en romig. Ik eet altijd Griekse yoghurt met minimaal 10% vet. Lekker romig. Ik draai het pak om en wat zie ik: 0% vet. Kan iemand mij nu uitleggen waar al die romigheid vandaankomt?
Allereerst vind ik het natuurlijk misleiding, echter als de yoghurt echt uit zoveel zetmeel bestaat zouden we dat toch terug moeten zien in de voedingswaarde namelijk het aantal koolhydraten.
Voorzover ik informatie kan vinden is dat 4 gram per 100 gram yoghurt. Deze hoeveelheid zou goed verklaarbaar kunnen zijn door lactose volgens mij. Of wordt deze helemaal opgegeten door de
fermentatie culturen ?
Floris, in mijn artikel over het gesjoemel met olijfolie heb ik uitgelegd dat de olijfolie op het moment dat het uit de olijf wordt geperst, een aantal ingredienten bevat, die op het etiket niet terug zijn te vinden. Dit zijn squaleen en polifenolen, resp. 0,5 en 0,3%. Deze twee worden nooit op het etiket vermeld. Wel vermeld het etiket dat er 0% inzit van de volgende stoffen, kolhydrate, waarvan suikers, eiwitten, vezels, zout en soms cholesterol.
Waarom doet men dit?
Squaleen is industrieel gezien een zeer waardevolle stof die bij verkoop een factor 30 meer opbrengt dan olijfolie zelf.
Nu heeft iemand geprobeerd om voor squaleen een gezondheids claim te krijgen bij de EFSA.
Deze heeft de gezondheids claim afgekeurd. Dat betekend dan meteen dat de olijfolie industrie deze stof met mechanische middelen uit de olijfolie mag halen. Het is immers niet gezond verklaard. En mechanische middelen zijn toegestaan. Zo verdwijnt squaleen uit de olijfolie en niemand doet iets verkeerd. Ik heb hierover uitvoerig contact gehad met de directeur R&D van de firma DeOleo en hij wil mij niet vertellen hoeveel squaleen er nu echt in hun extra vergine olijfolie zit. Deze industrie is op hun wensen uitstekend bediend door de EFSA. Zo werkt dat.
Wicher #3 Ik weet dat het gebeurt en ik snap uiteraard ook dat de motieven commercieel zijn. Ik weet ook dat wetgeving in Nederland dan we op europees niveau hoofdzakelijk tot stand komt door pressie- en lobbygroepen. Mijn vraag is echter meer technisch, waarom zie de koolhydraten niet terug op het etiket als de yoghurt, zoals de auteur beweert, zetmeelpap is. Dat ze de toevoegingen niet vermelden begrijp - als dat is toegestaan - echter ik zou dit wel moeten terugzien in de voedingswaarde tabel volgens mij.
Halen we een aantal zaken door elkaar? Als ik op de link "nutrilac" klik kom ik op een site van een firma die mineralenadditieven in likemmers voor weidende runderen verkoopt?
Is dit wat volgens jullie in yoghurt Griekse stijl zit? Ik denk van niet.
En waarom mag er in yoghurt geen zetmeel toegevoegd worden? Als ik een nieuwe product of merk koop kijk ik altijd op het etiket. Daar kun je toch wel voor ca. 90% uit afleiden wat er in zit, gezond boeren verstand gebruiken en je niet laten misleiden door fancy namen die er aan diverse typen koolhydraten gegeven kunnen worden.