1
Fotocredits: 'Enset-brood', Carsten ten Brink, via Flickr

FlashValse banaan voedzaam maar vies

De 'valse banaan', ofwel enset, zou wel eens het Afrikaanse gewas van de toekomst kunnen zijn. Enset groeit het hele jaar door, kan relatief goed tegen droogte en hitte en van de stam kun je zetmeelrijk en verzadigend platbrood en koeken maken. Nu oogsten alleen mensen in het zuidwesten van Ethiopië nog van dit 'voedselzekerheidsgewas'. Maar in potentie zou de valse banaan nog eens 100 miljoen mensen extra (buiten de 20 miljoen die er nu van eten) kunnen voeden. Waar wachten we op? Nou, enset is... niet lekker. "Absoluut vies", zegt Ken Giller, hoogleraar planproductiesystemen aan de WUR. Hij ziet de productie van enset de afgelopen jaren ook teruglopen. Ethiopiërs verbouwen liever qat, een verdovend middel. Dat levert - in geld - meer op. In voedingswaarde natuurlijk niet.

de Volkskrant - De valse banaan, nu nog alleen geoogst in Ethiopië, kan veel meer mensen voeden. Probleem: het smaakt niet zo, 23 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 23 mrt '22
  • 19:11

Vies? Daar moet toch wel iets aan te doen zijn? Kom op, levensmiddelentechnologen!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.