Het CBS licht er in een bericht de vorderingen op het onderdeel klimaat uit.

Toename hernieuwbare energie
In 4 jaar tijd steeg het percentage hernieuwbare energie van 9% in 2019 naar 15% in 2022. De Nederlandse doelstelling is om in 2030 27% van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen te halen. Dat zijn biomassa, zon en wind. In 2022 vormde energie uit biomassa 5,9% van het totale energieverbruik, windenergie 4,2% en zonne-energie 3,4%. Het aandeel energie uit warmtepompen is met 1,1% een stuk lager, maar neemt de laatste jaren toe, schrijft het CBS.

De verwachting is dat de doelstelling van 27% waarschijnlijk wordt aangescherpt vanwege nieuwe afspraken binnen de Europese Unie.

Minder broeikasgasuitstoot
Het groeiende gebruik van hernieuwbare energie draagt bij aan het verminderen van de broeikasgasuitstoot. Sinds 2019 daalde de uitstoot met 15% en bij de elektriciteitssector was deze daling met 26% het grootst. Ook vóór de Green Deal van kracht werd, daalde de broeikasgasuitstoot van de elektriciteitsproductie al sterk, dankzij het sluiten van kolencentrales. De hoge energieprijzen en het dalende aardgasgebruik in 2022 vertalen zich door in de klimaatsectoren Industrie, Landbouw, en Gebouwde Omgeving.

uitstoot broeikasgas cbs


Om te voldoen aan de Klimaatwet moet Nederland de broeikasgasuitstoot in 2030 met minimaal 55% verminderen ten opzichte van 1990. Tussen 2019 en 2022 daalde de uitstoot al met 27 miljard kg CO2-equivalent, maar om de doelstelling te halen, moet de uitstoot met nog eens 55 miljard kg CO2-equivalent omlaag.

Klimaatverandering in Nederland
Een van de belangrijkste doelen van de Green Deal is het tegengaan van klimaatverandering. Op het Green Deal dashboard zijn gegevens van het KNMI opgenomen waaruit ook af te lezen wat we in Nederland merken van klimaatverandering. Zo neemt het aantal zomerse dagen waarop het in De Bilt 25 graden of warmer is toe van 18 per jaar (gemiddeld 1961-1990) naar gemiddeld 28 dagen per jaar.

Ook de stijging van de zeespiegel is een effect van klimaatverandering. Sinds 1890 steeg de zeespiegel langs de kust met 25 centimeter vergeleken met het Normaal Amsterdams Peil. Hierbij is rekening gehouden met de invloed van bodemdaling, merkt het CBS op. Op veel plaatsen in de wereld versnelt de zeespiegelstijging. In Nederland is zo’n versnelling ook vastgesteld.
Dit artikel afdrukken