Dirk Draulans is redacteur bij het Belgische Knack en waagde een poging.

Hij schrijft dat er onevenredig veel aandacht besteed wordt aan de 'dramaberichten' rondom GMO, zoals de recente Séralini-controverse en nasleep daarvan lieten zien. Dat gunstige ontdekkingen volledig onderbelicht blijven, zoals een recent gepresenteerde 'gezonde' gmo-tomaat: "Het zou wel nuttig zijn te beschrijven hoe de nieuwe genetische tomaat zo werd gemanipuleerd dat ze een kort eiwit aanmaakt dat de gunstige effecten nabootst van wat ondertussen ‘goede cholesterol’ wordt genoemd, en dat op véél efficiëntere wijze dan het origineel. Minder last van problemen met hart en bloedvaten dus."

Draulans stelt dat juist dit soort nieuwe toepassingen interessant zijn voor de consument. In tegenstelling tot de meest gebruikelijke GMO-topassingen tot dusver, die vooral de landbouw en boeren vooruit hielpen. Boeren waren blij met gewassen met hogere opbrengsten en vermindering van benodigde bestrijdingsmiddelen. Bij de GMO-tomaat kan de consument direct profiteren van de gunstige eigenschappen en zijn gezondheid verbeteren. "Met het werk zet de technologie een stap in de richting van het verschaffen van rechtstreekse voordelen voor de consument, waardoor ze ongetwijfeld gemakkelijker zal worden aanvaard", schrijft hij.

Er zijn meer toepassingen van genetische manipulatie waar mensen bijvoorbeeld op het gebied van medicatie al van profiteren. Zo kunnen inmiddels talloze ernstige reumapatiënten door genetisch aangepaste eiwitten een nagenoeg normaal leven leiden. Ook al zijn dergelijke toepassingen - om begrijpelijke redenen - niet altijd met toeters en bellen omgeven, ze zouden een tegenwicht kunnen bieden tegen de anti-GMO lobby. Draulans eindigt met een beschouwing die de dichte GMO-deur effectief op een kier zet: "Maar als we het goed voor hebben met de toekomst van de mensheid zullen we niet anders kunnen dan technologische ontwikkelingen koesteren. Met biologische landbouw alleen zullen we er niet komen, dat is ondertussen wel duidelijk."

Fotocredits: Maximum_W
Dit artikel afdrukken