De cacaoboon moet heel wat bewerkingen ondergaan voordat er een lekker stukje chocola van gemaakt kan worden. Daar komt het toevoegen van extra cacaoboter, melk of room én flink wat grammen suiker aan te pas. Het Amerikaanse bedrijf MycoTechnology zegt een toepassing te hebben gevonden die de cacaoboon 'ontbittert', waardoor er minder suiker bij hoeft. Resultaat: een lichtere, gezondere chocola.

Schimmel
Het kan allemaal dankzij een paddenstoel: door de cacaobonen gedurende twee weken te laten gisten (toch al een normale processtap) met de Reishi-schimmel, worden de bittere en zure stoffen aan de bonen onttrokken. Reishi-paddestoelen worden al 2000 jaar in oosterse geneeswijzen toegepast omdat ze een stimulerende werking op het immuunsysteem hebben.

Maar de smaak?
MycoTechnology heeft zijn proces sinds 2013 al toegepast op koffiebonen. Vanaf volgende week begint het bedrijf met een eerste partij cacaobonen. Alan Hahn, directeur van MycoTechnology, zegt in Le Figaro dat hij "klaar staat om met voedingsbedrijven die chocoladerepen of -dranken op de markt brengen aan de slag te gaan." Dan nog zal het zeker een paar maanden duren voor de eerste 'schimmelchocolade' te koop zal zijn in de Amerikaanse supermarkten. Over hoe de lichte chocola gaat smaken, laat MycoTechnology zich vooralsnog niet uit.
Dit artikel afdrukken