Wie het terrein van voeding en gezondheid volgt, stuit geregeld op wat wel de grootse makke van veel onderzoek is, het leggen van een oorzakelijk verband tussen bepaalde voeding en ziekteverschijnselen. Op de keper beschouwd is heel weinig onomstotelijk vastgesteld wat dat betreft. En dan gaat het vaak nog om de bekende tweetrapsraket van obesitas. Van slechte eetgewoonten word je dik en obesitas kan tot meerdere metabole ziekten leiden.
Aannames
Bij elkaar genomen maken deze twee modderige poelen van onzekerheid het voor onderzoekers erg lastig iets zinnigs te zeggen over het verband tussen voeding en kanker. Wat moet je eten om kanker te voorkomen cq. te genezen? Aan aannames geen gebrek.
Roken, de allergrootste factor, is geen voeding, dus dat telt niet meeOok een berucht historisch voorbeeld, één van vele vergelijkbare, is het Moermandieet, genoemd naar een Nederlandse arts en duivenmelker uit de vorige eeuw die een dieet met erwtensoep en eierdooiers (en vitaminen) ontwikkelde. Ondanks gebrek aan enig bewijs van de werkzaamheid ervan is er ruim 30 jaar na zijn dood nog een vereniging die zijn naam draagt en die zijn therapie bevordert.
En dan is Moerman nog een betrekkelijk onschuldig geval van onbewezen medische praktijken, want zijn dieet is in ieder geval niet schadelijk. Talloos zijn de trieste verhalen van kankerpatiënten die zich ten einde raad uitleveren aan kwakzalverij. De onzekerheid en de wanhoop van die patiënten zijn de voedingsbodem voor een interessante markt.
Analyse
Wat is er werkelijk bekend over het verband tussen voeding en kanker en wat moeten we eraan doen? Op die vragen geeft een onderzoeksgroep rond de Oxford-hoogleraar in de epidemiologie van kanker Timothy Key antwoorden. Hun analyse verscheen als vrij toegankelijk artikel in het vakblad BMJ. Ze vallen met de deur in huis in de inleiding. Key en collega's beschrijven “het bewijs dat een verband legt tussen dieet en voeding en het risico op kanker, concluderend dat zwaarlijvigheid en alcohol de belangrijkste factoren zijn.”
Al die mooie antioxidatieve polyfenolen uit tomaten, broccoli, boerenkool, bessen, wijn, citrus, thee, koffie, chocola en noem maar op: ze doen niet veelIn de analyse wordt het huidige bewijs voor verbanden tussen voeding en kanker per soort doorgenomen, van boven naar beneden in het lichaam, van de keel tot de prostaat. Wat opvalt is dat Key en collega’s naast obesitas en alcohol geen andere grote risicofactoren gevonden hebben. Roken, de allergrootste factor, is geen voeding, dus dat telt niet mee. Maar ook vonden ze maar heel weinig beschermende effecten van stoffen in (plantaardige) voeding, zoals antioxidanten en vitaminen.
Gezouten
In Aziatische landen waar veel sterk gezouten producten gegeten worden, zoals vis en gefermenteerde groenten, komt betrekkelijk veel keel- en maagkanker voor. Vlees, zowel bewerkt als rood, is een risicofactor. Daarover is recentelijk veel te doen geweest. Wat dat laatste betreft sluiten de auteurs zich aan bij de bevindingen van het World Cancer Research Fund (WCRF) en het American Institute for Cancer Research (AICR). Vlees is een kleine, dosesafhankelijke risicofactor voor darmkanker.
Boodschappen
De ‘Key messages’, de concluderende boodschappen, zijn de volgende:
- Zwaarlijvigheid en alcohol verhogen het risico op verschillende soorten kanker; dit zijn de belangrijkste factoren van de voeding die bijdragen aan de totale belasting van kanker wereldwijd.
- Bewerkt vlees en rood vlees verhogen waarschijnlijk het risico op darmkanker; voedingsvezels, zuivelproducten en calcium verminderen waarschijnlijk het risico.
- Voedingsmiddelen die mutagene stoffen bevatten kunnen kanker veroorzaken; bepaalde soorten gezouten vis kunnen neus-keelholtekanker veroorzaken en met aflatoxine besmette voedingsmiddelen kunnen leverkanker veroorzaken.
- Groenten en fruit zijn niet duidelijk gekoppeld aan het risico op kanker, hoewel zeer lage innames het risico voor kanker aan de luchtwegen en een aantal andere kankers kunnen verhogen.
- Andere voedingsfactoren kunnen bijdragen aan het risico op kanker, maar het bewijs is momenteel niet sterk genoeg om daar zekerheid over te hebben.
Wie kanker krijgt, heeft vooral grote pech‘Inconclusive’
Behalve dat er weinig bewijs is en dat dan ook nog zwak (‘inconclusive’) is, lijken de pijlers van wat tegenwoordig algemeen beschouwd wordt als een gezond dieet maar weinig invloed te hebben op kanker; niet preventief en curatief al helemaal niet. De vezels uit groente en fruit lijken weinig tot niets uit te halen (uit granen wel enigszins bij darmkanker). Noten en zaden komen in het hele verhaal niet voor. Al die mooie antioxidatieve polyfenolen uit tomaten, broccoli, boerenkool, bessen, wijn, citrus, thee, koffie, chocola en noem maar op: ze doen niet veel.
De auteurs roepen hun collega’s op om meer onderzoek te doen en alle data te delen, om misverstanden en vooringenomenheid bij de interpretatie van resultaten uit te sluiten. Er klinkt enige machteloosheid door in die oproep, alsof nieuw onderzoek wel betere resultaten te zien zal geven.
In de woorden van hoogleraar Hans Clevers: “Wie kanker krijgt, heeft vooral grote pech.”
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bizar slecht artikel. Alleen al de ongenuanceerde quote van Clevers: kanker vooral pech. Roken wordt ondanks het niet behoren bij voeding genoemd en veroorzaakt 20-30% van alle vormen van kanker. Toxische stoffen, met name die bekent zijn en toch gebruikt worden: asbest, verf (chroom 6) en tal van andere chemische processen die nu nog steeds worden ingezet die meer dan een verdenking hebben op het ontstaan van kanker. Overmatig alcohol gebruik, de enorme golf van overgewicht door een armzalig voedingsbeleid een direct gevolg van wat we voeding noemen. Geen verwijt aan de mensen die bezwijken onder de sociale en commerciële druk maar omdat pech te noemen? 50% van alle mensen met kanker wordt geconfronteerd met ondervoeding. De associaties met overlevingskansen, bijwerkingen, complicaties en kwaliteit van leven dat maakt de werkelijk waarde van voeding bij kanker zichtbaar!!
De zin van een artikel als dit is dat het aanleiding geeft tot een aantal mooie reacties die ik met veel belangstelling gelezen heb en die dankzij inhoud en interactie opgeteld meer zijn dan de som der delen. Dit laatste is een verschijnsel waarmee de wetenschap maar moeilijk kan omgaan.
Ik vind dit wel een mooie bijdrage, https://youtu.be/Eyo_p1fM-CM
Van een bijzondere site bovendien www.GreenRenaissance.co.za
#13
"TNO doet daar op dit moment onderzoek naar."
Veel meer dan ik had verwacht.
Zoek bijvoorbeeld op trefwoorden: TNO voeding stress
Mag ik constateren dat onderzoekers in zijn algemeenheid, en in deze zeker, kijken naar zaken die ze vanuit hun perspectief zien of willen zien?
Er zijn al decennia tekenen die duidelijk aangeven dat het ontbreken van bepaalde voedingstoffen in ons voedsel stress organiseert bij onze organen. vanuit die stress situatie kunnen organen niet optimaal functioneren en komt onze gezondheid in gevaar. TNO doet daar op dit moment onderzoek naar. Vele psychische en fysische uitingen zijn daarvan het gevolg. Wetenschappers vermelden dat zelfs kanker er een gevolg van is. Er zijn erg sterke aanwijzingen welke organen daar een rol in spelen en welke voedingstoffen daar debet aan zijn.
Heb het al vaker gevraagd, geef me eens de definitie van gezond voedsel, waar praten we anders over?
Huib, voor de duidelijkheid, mijn reactie was gericht aan de auteurs van de paper, want als zij denken dat ze op basis van onderzoeken aan voedingsfactoren* kunnen concluderen dat voeding als zodanig geen invloed heeft op kanker, dan trappen ze in de 'fallacy of composition'. Dat wil zeggen, de veronderstelling dat als alle spelers goed zijn, het voetbalelftal ook goed is. In dit geval wordt deze denkfout dus omgekeerd toegepast: de aanname dat als alle voedingsfactoren nauwelijks relatie met kanker laten zien, voeding als geheel ook nauwelijks relatie met kanker zal hebben.
-------
* De review gaat over: "...the relatively few dietary factors that clearly influence risk of cancer..."