De volgende keer als je in een geitenboerderij komt, moet je een glimlach opzetten, daar houden de geitjes van. Uit recent gepubliceerd onderzoek zou blijken dat geiten menselijke gezichtsexpressies herkennen en liever omgaan met een glimlachend gezicht dan met een chagrijnig, meldt The Telegraph.

De studie, uitgevoerd door de Queen Mary University in London, is gebaseerd op 20 geiten van de Buttercup Sanctuary for Goats in Kent, Engeland. De geiten kregen zwart-witfoto’s te zien met daarop een glimlachend gezicht en een fronsend gezicht en werden vanaf 4 meter afstand losgelaten.

Het onderzoek analyseerde het gedrag van de geiten op drie punten: waar loopt de geit het eerste heen, hoe lang blijft de geit bij elk gezicht en hoe vaak loopt de geit terug naar het gezicht. De geit in het filmpje draaft meteen naar het blije gezicht. Indien het blije gezicht aan de rechterkant stond, bleven de geiten daar 79% van de keren langer dan bij het boze gezicht. Indien het blije gezicht aan de linkerkant stond, was dit 40%.

Uit analyse van de drie meetpunten bleek dat de geiten consistent vaker de rechterkant kozen dan de linkerkant, ongeacht de gezichtsexpressie die daar hing. De geiten die geen keuze hebben gemaakt tussen de gezichtsexpressies (16,2% van de trials) zijn uit de onderzoeksresultaten gehaald. Geiten die bij de trainingsronde geen interesse toonde in de gezichtsuitdrukkingen zijn ook vooraf uit het onderzoek gehaald.

De onderzoekers denken dat de neiging naar rechts veroorzaakt zou kunnen worden doordat de linkerhersenhelft van de geiten positieve emoties verwerkt. Weten doen ze het niet.


Dit artikel afdrukken