In mijn studententijd kookte ik vaak in een hooikist. Ik wilde het weer eens doen, maar had drie bedenkingen. Het ding mocht geen een sta-in-de-weg zijn, mijn katten moesten het niet om kunnen gooien en het moest makkelijk schoon te maken zijn.

Thermal Cooker
Ik vond in Nederland de Hooimadam en Ecostoof. In het buitenland is bijvoorbeeld de Wonderbag bekend. De Hooimadam en Ecostoof zijn respectievelijk gemaakt van biologische katoen en linnen met een vulling van schapenwol. Ze houden je gerecht 3-4 uur goed. Schoonmaken zal misschien kunnen, maar leek me niet echt fijn. En ik vond ze er wat onhandig uitzien: waar laat je ze?

Uiteindelijk vond ik de Thermal Cooker. Dat type bestaat uit een buitenpan die geïsoleerd is door òf vacuüm (Thermos principe) òf door een isolatielaag van foam (Australië) en een binnenpan. Zo'n 'kist' van het merk Thermos (serie Shuttle Chef) leek mij de beste. Het merk brengt verschillende maten en kleuren, maar is behoorlijk prijzig. Amazon voert in verschillende landen een aantal van deze cookers. Ze worden direct uit Japan geïmporteerd en hebben alleen een gebruiksaanwijzing en kookboek in het Japans.

Wil je dat allemaal omzeilen, dan moet je ook rekening houden met - wat mij betreft te - hoge importkosten.

In Nederland heb ik geen Thermal Cookers kunnen vinden. Uiteindelijk vond ik mijn Thermal Cooker in Groot-Brittannië: ‘mr. D’s Thermal Cooker’. Dit is een cooker die gebruik maakt van het vacuüm-principe. De binnenpan heeft aan de onderkant een kleine gietijzeren rand. Daardoor blijft deze nog 5 minuten doorkoken als hij in de buitenpot gezet is, volgens de website. De prijs is schappelijk en - omdat the UK nog in de EU zit - betaal je geen importkosten. De kist van mijn keuze dus.

Acht uur op temperatuur
De binnenpan, die afgewassen kan worden, gebruik je om het gerecht te starten op ‘traditioneel’ vuur (aanfruiten, bruinen etcetera), je voegt dan de overige ingrediënten en vocht toe wat je aan de kook brengt en voor een bepaalde tijd zachtjes laat pruttelen (zo’n 3-25 minuten). Dat laatste hangt af van de ingrediënten die je gebruikt: alle elementen in het gerecht moeten door en door heet zijn.
Daarna zet je de binnen- in de buitenpot, klem je het deksel dicht en kun je ‘buiten gaan spelen’. Mijn ‘mr. D’ heeft zelfs handvatten, zodat je hem mee kunt nemen om inderdaad te gaan vissen, picknicken of iets dergelijks. Het eten gaart ondertussen gewoon door.

Als de binnenpan helemaal gevuld is (80%), kun je het in principe maximaal 8 uur met rust laten, maar dat hangt ook af van het gerecht zelf en hoe lang dat nodig heeft (vuistregel bij deze vorm van hittevrij koken: vermenigvuldig de recept-tijd met 1,5). Heb je de binnenpan maar voor de helft gevuld, dan kun je rekenen op een resttijd van maximaal 4 uur.

Voedselthermometer
Koop een goede voedselthermometer, want om bacteriële besmetting te voorkomen, wil je niet dat het eten beneden 60 graden Celsius komt. Ik heb tijdens mijn eerste kooksessie op verschillende momenten een thermometer in mijn eten gestoken en constateerde dat mr. D ruimschoots aan mijn eisen en verwachtingen voldoet.

Wat mij betreft is ‘mr. D’ een verademing. De kist scheelt gas (in deze tijden helemaal niet verkeerd) en maakt het koken leuker. Het eten blijft lang heet dus je kunt kiezen wanneer je wilt gaan eten (als je de spelregels in acht neemt). Ik gebruik hem met name voor stoofschotels, soepen en bouillons.

Bij twijfel of als je ineens bedenkt toch wat langer weg te blijven, zet je gewoon de binnenpot weer op het vuur tot kookpunt, even zacht laten koken, in de buitenpot en je kunt weer berekenen hoelang alles heet blijft (afhankelijk van het totaal aan vulling).

Nadelen en minpuntje
Er zitten 3 nadelen aan Thermal Cooking:
- Je ruikt het eten niet als het eenmaal in de buitenpot zit; ik vind de geur van een stoofschotel of erwtensoep in-de-maak nu eenmaal een bonus.
- Je zou dus bijna kunnen vergeten dat je wat aan het klaarmaken bent. Je bent immers soms uren verder. Ik leg een schone theedoek op de buitenpot om aan te geven dat een proces gaande is.
- Groente wordt vaak (te) zacht. Dit is geen punt als je er later een saus van maakt. Maar je kunt groenten ook tussentijds toevoegen, als alles maar weer goed heet op temperatuur is als je het in de buitenpot zet.

Een mogelijk minpuntje bij Mr. D. specifiek: bij deze Thermal Cooker heb ik tevens een Top Pot aangeschaft, die in de binnenpot van 3 liter gezet kan worden. Het voordeel is dat je de mogelijkheid hebt om een tweede maaltijd of bijgerecht te maken. Of, als de binnenpot maar voor de helft gevuld is, je toch kan rekenen op 8 uur resttijd door kokend water in de Top Pot te gieten. Helaas ging mijn Top Pot al na een paar keer roesten aan de buitenkant terwijl hij van RVS is. Na een klacht kreeg ik een nieuwe. Die heb ik nog niet gebruikt, maar de service van mr. D’s Cookware is prima.
Dit artikel afdrukken