Dat 'oud' brood naar diervoer gaat is een allang geaccepteerd en breed gedragen oplossing om voedselverspilling te voorkomen. De discussie of voedsel zolang mogelijk voedsel moet blijven, zie ook bijvoorbeeld de Ladder van Moerman, of omgezet moet/kan worden naar energie is een afweging die steeds meer onder de aandacht komt.
Ik ben van mening dat reststromen uit het voedselsysteem, zoals oud brood, zonder meer zoveel mogelijk naar diervoeding moeten gaan. Zodoende behoud je de nutriënten voor het voedselsysteem.
Reststromen die niet voedselveilig zijn kunnen via vergisten nog energie leveren. Desalniettemin creëert vergisting een 'lek' in de koolstofkringloop. De vrijkomende extra CO2 komt in een later stadium wellicht via planten weer in het voedselsysteem maar is minder efficiënt traject.
Ik kijk er wel van op dat met het vergisten van een dergelijk, relatief klein, volume brood een investering van €200.000 zo snel terug verdiend kan worden. Dat zou inderdaad bevestigen dat er meer waarde gehecht wordt aan energie dan het voorkomen van voedselverspilling....