8
Fotocredits: 'Papieren broodclipje', Albert Heijn

Flash EnergieBakker vergast eigen brood

Tijdens de energiecrisis trokken de bakkers aan de alarmbel. Het verbruik van hun gasovens was te duur, investeren in elektrische ovens ook en daar kwam ook de netcongestie nog eens bij.

Bakker Geert Voordijk, zevende generatie van het familiebedrijf uit Ridderkerk, zat niet bij de pakken neer en is inmiddels de eerste bakker in ons land die zelf gas produceert voor zijn 8 gasovens. Dat doet hij met een speciale biovergister die werkt op het onverkochte en afgekeurde product uit zijn eigen bakkerij: oud brood.

De 1.000 liter grote biovergister van Voordijk ontwikkelde hij samen met Circ Energy, dat al een paar jaar compacte BioTransformers levert aan hotels, restaurants, zorginstellingen, vakantieparken en buurtgemeenschappen. In die biovergisters worden groente-, fruit- en etensresten omgezet in biogas. Voor de bakkerij was een iets aangepaste versie nodig met een andere biocultuur, omdat zowel de input (door de shredder gehaald brood) een andere samenstelling heeft dan 'gewoon' afval en het geproduceerde gas een constante kwaliteit moet hebben om een hoogwaardig bakproduct te garanderen.

De huidige broodvergasser kostte €200.000 en verwerkt 100 kilo brood per dag. Voordijk verwacht die investering binnen 3 jaar terug te verdienen, mede dankzij de huidige gasprijzen. Circ werkt inmiddels al aan een standaardmachine voor bakkerijen, met een voorvergister van 4.000 liter zodat er meer en diverser restmateriaal de vergister in kan. "Het is bij ons vooral brood dat de vergister ingaat, maar een dag na koningsdag komen er meer tompoezen terug”, legt Voordijk uit in de Telegraaf. "Daardoor verandert de verhouding tussen suikers en koolhydraten.”

Vroeger gingen de etensresten van de bakker, het restaurant en mensen thuis naar het varken. Nu vergassen we het dus. Volgens de duurzame ladder van Moerman is het verstandiger om het aan het varken te geven. Maar daar zijn we tegenwoordig tegen.

De Telegraaf - Just a moment..., 24 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Karel van der Velden
Karel van der Velden Diervoeding met focus op circulaire grondstoffen
  • #8
  • 26 feb '24
  • 23:57

Dat 'oud' brood naar diervoer gaat is een allang geaccepteerd en breed gedragen oplossing om voedselverspilling te voorkomen. De discussie of voedsel zolang mogelijk voedsel moet blijven, zie ook bijvoorbeeld de Ladder van Moerman, of omgezet moet/kan worden naar energie is een afweging die steeds meer onder de aandacht komt.

Ik ben van mening dat reststromen uit het voedselsysteem, zoals oud brood, zonder meer zoveel mogelijk naar diervoeding moeten gaan. Zodoende behoud je de nutriënten voor het voedselsysteem.

Reststromen die niet voedselveilig zijn kunnen via vergisten nog energie leveren. Desalniettemin creëert vergisting een 'lek' in de koolstofkringloop. De vrijkomende extra CO2 komt in een later stadium wellicht via planten weer in het voedselsysteem maar is minder efficiënt traject.

Ik kijk er wel van op dat met het vergisten van een dergelijk, relatief klein, volume brood een investering van €200.000 zo snel terug verdiend kan worden. Dat zou inderdaad bevestigen dat er meer waarde gehecht wordt aan energie dan het voorkomen van voedselverspilling....

Astrid Spijkers
  • #7
  • 26 feb '24
  • 12:47

Totdat EU regelgeving gaat zeggen dat hij teveel CO2 ermee maakt....???
Ben het wel eens met Joep, wat minder per dag bakken of het brood van de vorige dag goedkoper aanbieden, er zijn zat mensen die het voor de helft van de prijs willen hebben. Of wees nog creatiever en maak er belegde sandwiches uit de oven van met allerlei toppings die men thuis koud of uit de magnetron/oven opgewarmd kunnen eten.

Piet Hoogland
Piet Hoogland land- en tuinbouw
  • #6
  • 25 feb '24
  • 13:42

Hij kan beter 100 kilo brood per dag minder bakken. Dat levert meer op.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 25 feb '24
  • 10:32

Nou Carolien .... Je zult er versteld van staan hoeveel varkensvoer tegenwoordig in de vergister gaat. Bierbrouwers gebruiken de energie want dat levert meer op. De resten gaan naar (wegen)bouw. Binnenkort meer in dit theater daarover.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #4
  • 25 feb '24
  • 10:23

Over die laatste alinea: 'Vroeger...'? Nee hoor, nog steeds, zie bij voorbeeld hier. En bij mijn weten zijn 'we' daar tegenwoordig helemaal niet tegen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.