De warme bakkers van Nederland slaken een noodkreet. "Ik voorzie dat we met de huidige prijzen voor gas en stroom over enkele jaren geen enkele bakker meer in Nederland zullen hebben," zegt ambachtelijk bakker Peter Hagedoren in De Telegraaf. Volgens hem en zijn collega's gaat er als gevolg van de stijgende energieprijzen een tweedeling ontstaan in de maatschappij, met een groep mensen die niet eens meer de dagelijkse levensbehoeften kunnen betalen. Want de kostprijs van een brood, een eerste levensbehoefte, moet fors omhoog om de gestegen kosten voor meel, energie, brandstof voor auto's én lonen te kunnen opbrengen.
Op dit moment maakt de energieprijs zo'n 5% uit van de kostprijs van een brood. Maar ongeveer de helft van de bakkers in Nederland zal per januari een nieuw energiecontract moeten afsluiten. En dan gaat de stroomprijs vertienvoudigen en voor de gasprijs houden de bakkers hun hart ook al vast. Verreweg de meesten hebben gasgestookte ovens en kunnen een stijging van tienduizenden euro's per maand niet opbrengen. Als energie 20% van de broodprijs gaat uitmaken, wordt een brood 25 tot 40 cent duurder. En dan krijg je 'broodnood' voor de mensen met een kleine beurs.

Alle aanleiding voor een open brief van de branchevereniging van ambachtelijke bakkers en MKB Limburg aan de minister. Het bakkersgilde vraagt om een btw-nultarief voor brood, een bevriezing van de gasprijs 'op een redelijk niveau' en een verlaging van de energiebelasting, volgens De Telegraaf. Tegelijkertijd gaat er nog een brandbrief de deur uit.

Richting Tennet dit keer.

Ondernemers kunnen om de energiekosten te drukken wel investeren in een zonnedak of zonneweide, maar door de huidige congestie op het stroomnet zijn er geen nieuwe aansluitingen mogelijk. "Het is onbestaanbaar dat dit niet kan", zegt Martijn van Helvert, voorzitter MKB Limburg. "Vandaar dat we eisen dat Limburg van het slot gaat."

Niet alleen in Nederland hebben de ambachtelijke bakkers het moeilijk. Onlangs deed ook de sectorfederatie Bakkers Vlaanderen een beroep op de Vlaamse overheid om de sector te hulp te schieten vanwege de hoge energieprijzen. Ongeveer 80% van de Vlaamse bakkers werkt met gasovens. Veel van deze bedrijven komen in de problemen, stelt de organisatie die circa 900 bakkerijen in Vlaanderen vertegenwoordigt.

De Vlaamse bakkersfederatie adviseert de leden om de prijzen met 12% te verhogen. Maar Bakkers Vlaanderen kijkt ook expliciet naar de overheid voor hulp. "Als niets gebeurt, dreigen veel klassieke warme bakkerszaken uit het straatbeeld te verdwijnen," aldus Bakkers Vlaanderen in De Tijd.

De nodige Franse ambachtelijke bakkers werken au feu de bois (op een houtvuur); ecologisch is dat niet zo duurzaam, maar economisch houden ze het langer vol in deze barre tijden.