8
Fotocredits: 'Papieren broodclipje', Albert Heijn

Flash EnergieBakker vergast eigen brood

Tijdens de energiecrisis trokken de bakkers aan de alarmbel. Het verbruik van hun gasovens was te duur, investeren in elektrische ovens ook en daar kwam ook de netcongestie nog eens bij.

Bakker Geert Voordijk, zevende generatie van het familiebedrijf uit Ridderkerk, zat niet bij de pakken neer en is inmiddels de eerste bakker in ons land die zelf gas produceert voor zijn 8 gasovens. Dat doet hij met een speciale biovergister die werkt op het onverkochte en afgekeurde product uit zijn eigen bakkerij: oud brood.

De 1.000 liter grote biovergister van Voordijk ontwikkelde hij samen met Circ Energy, dat al een paar jaar compacte BioTransformers levert aan hotels, restaurants, zorginstellingen, vakantieparken en buurtgemeenschappen. In die biovergisters worden groente-, fruit- en etensresten omgezet in biogas. Voor de bakkerij was een iets aangepaste versie nodig met een andere biocultuur, omdat zowel de input (door de shredder gehaald brood) een andere samenstelling heeft dan 'gewoon' afval en het geproduceerde gas een constante kwaliteit moet hebben om een hoogwaardig bakproduct te garanderen.

De huidige broodvergasser kostte €200.000 en verwerkt 100 kilo brood per dag. Voordijk verwacht die investering binnen 3 jaar terug te verdienen, mede dankzij de huidige gasprijzen. Circ werkt inmiddels al aan een standaardmachine voor bakkerijen, met een voorvergister van 4.000 liter zodat er meer en diverser restmateriaal de vergister in kan. "Het is bij ons vooral brood dat de vergister ingaat, maar een dag na koningsdag komen er meer tompoezen terug”, legt Voordijk uit in de Telegraaf. "Daardoor verandert de verhouding tussen suikers en koolhydraten.”

Vroeger gingen de etensresten van de bakker, het restaurant en mensen thuis naar het varken. Nu vergassen we het dus. Volgens de duurzame ladder van Moerman is het verstandiger om het aan het varken te geven. Maar daar zijn we tegenwoordig tegen.

De Telegraaf - Just a moment..., 24 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 24 feb '24
  • 20:12

100 Broden per dag de vergister in en niet als 'brood van de vorige dag' verkopen is toch verspilling?
Zo niet, dan zou ik dit als bakker opvoeren naar 500 broden per dag om ook de buren van gas te voorzien:)

Hendrik J. Kaput
Hendrik J. Kaput Landbouw & energie
  • #2
  • 24 feb '24
  • 20:18

Toe nou Joep: Kringloop!

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 24 feb '24
  • 21:21

Hendrik, kun je ook de inhoud van je reactie uitleggen?

Voor de lezers: die staat in de laatste paragraaf van bovenstaand stukje.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #4
  • 25 feb '24
  • 10:23

Over die laatste alinea: 'Vroeger...'? Nee hoor, nog steeds, zie bij voorbeeld hier. En bij mijn weten zijn 'we' daar tegenwoordig helemaal niet tegen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 25 feb '24
  • 10:32

Nou Carolien .... Je zult er versteld van staan hoeveel varkensvoer tegenwoordig in de vergister gaat. Bierbrouwers gebruiken de energie want dat levert meer op. De resten gaan naar (wegen)bouw. Binnenkort meer in dit theater daarover.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.