Uit een onderzoek onder 4.000 boeren is gebleken dat ze verder willen groeien, ook al hebben ze inmiddels minder koeien. Dat kan door ze slim te voeren en zoveel mogelijk niet-melkgevende koeien buiten Nederland te plaatsen; de slechtere hebben ze afgevoerd. Daar zijn ze goed in geslaagd. Ze voerden 160.000 koeien (zo'n 10%) van hun koeien naar de slachtbank, maar produceren slechts 0,5% minder melk.
Het zijn spannende tijden voor Nederlandse melkveehouders. De leiding van de coöperatie heeft dat door. Nu de leden nogHet streven van de boeren is zoveel mogelijk liters te maken om de investeringskosten te dekken die ze gemaakt hadden om uit te breiden. Hun coöperatie heeft, in hun beleving, de plicht om die witte grondstof op de een of andere manier kwijt te raken. Maar zo zit de wereld niet in elkaar, zegt de centrale melkfabriek. Er zijn grenzen aan de verwerking en dat zullen boeren moeten begrijpen. Daarom stemde de ledenraad van FrieslandCampina tijdens een speciale vergadering in met een "tijdelijke voorwaardelijke maatregel" die ingeroepen wordt als alle ruim 14.000 leden-melkveehouders meer melk maken dan FrieslandCampina kan verwerken.
In een persbericht schrijft RFC: Een goede balans tussen de hoeveelheid geleverde melk, de verwerkingscapaciteit van FrieslandCampina en de marktvraag, is een voorwaarde om de ledenmelk optimaal te kunnen verwaarden. Gezien de vele onzekerheden over de ontwikkeling van het melkaanbod hebben het coöperatiebestuur en de executive board van FrieslandCampina uit voorzorg een tijdelijke voorwaardelijke maatregel uitgewerkt. Deze kan in de periode 1 januari 2018 tot en met 30 juni 2018 geactiveerd worden in geval het verwachte melkaanbod de verwerkingscapaciteit overstijgt.
FrieslandCampina heeft in de afgelopen jaren, conform zijn strategie route2020, geïnvesteerd in verwerkingscapaciteit. Het melkaanbod is echter wederom toegenomen. Ook in 2018 zal naar verwachting de melkaanvoer in het voorjaar (voorjaarspiek) weer hoger zijn dan in 2017.
Stressvolle tijden
En daaraan stelt het bestuur van de coöperatie dus paal en perk. In een brief laat ze de leden weten dat binnenkort bekend wordt gemaakt wanneer de productie op hun specifieke bedrijf wat de coöperatie betreft over de schreef gaat.
Het nieuws komt in voor RFC stressvolle tijden. Jumbo's aankondiging dat de supermarkt als eerste veel meer wil dan weidegang heeft de potentie om de markt in Nederland te veranderen. In Duitsland - waar RFC ook forse volumes levert - is de gang naar dergelijke nieuwe eisen die al zeer nadrukkelijk ingezet; ze zijn al nagenoeg mainstream, terwijl RFC er niet aan kan voldoen met haar problematisch grote groep wij-willen-groeien-en-verder-geen-flauwekul boeren. Daar komt ook de onzekerheid over de positie van RFC op de Chinese markt nog eens bij, nu de Nederlands-Chinese joint venture met Huishan uit elkaar dreigt te vallen.
Het zijn spannende tijden voor Nederlandse melkveehouders en zuivelindustrie. De leiding van de coöperatie heeft dat door. Nu de leden nog.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Even bijlezen over FrieslandCampina? Sinds 1 januari staat de nieuwe topman Hein Schumacher aan het roer. Volgens Boerenbusiness kan hij nog veel hebben aan zijn ervaring als politicoloog. Vooralsnog blijft hij achter de schermen, het eerste publieke optreden zal bij de presentatie van de jaarcijfers op 22 februari zijn.
De gevolgen van de vorig jaar aangekondigde strategische heroriëntatie beginnen zich af te tekenen. In Nederland zal deze de komende jaren zo'n 100-150 banen kosten, meldde het FD, dat over een intern memo beschikt.
Voor de boerenleden scherpt de coöperatie de eisen aan, schrijft Boerderij. Het gaat dan onder meer over "een verplicht verbeteringstraject bij een te hoge kalversterfte, meer actie op een te hoge zuurgraad in de melk, meer onaangekondigde bedrijfsbezoeken en een sneller einde aan het lidmaatschap bij structurele gebreken." Daarnaast gelden strengere en deels nieuwe indicatoren op het gebied van natuur, klimaat en duurzaamheid. De nieuwe indicatoren hebben betrekking op broeikasuitstoot, eiwit van eigen land, ammoniakuitstoot, stikstof-bodembalans en blijvend grasland.
Opvallend is dat FrieslandCampina bedrijven die voor de derde keer binnen 24 maanden in de melkweigering belanden, gaat voordragen voor beëindiging van het lidmaatschap. Daarmee speelt FrieslandCampina in op de kritiek van toezichthoudende instanties over de "coulante omgang met probleembedrijven".
Een hele goede documentaire Nina Holland, die (ondanks geluidsmontage die wel accent legt) behoorlijk objectief en waarnemend is samengesteld. De dilemma's worden heel duidelijk neergezet, de sympathie van de producent ligt wat meer bij de kleine boer die niet meekan in de schaalvergroting en efficiëntieslag zo te zien. Die delft het onderspit in het lobbygeweld van bijv. CopaCogeca, dus hebben deze boeren het tot dusver vooral gezocht in beleidsdiscussie (GLB, melkmarkt), zoals de EMB en in Nederland de DDB. Misschien zit er juist wel meer muziek in het rechtstreeks richten tot de consument. "Weet je wat je koopt en van wie?". Melk produceren zonder fratsen
Voor degenen die ARTE terug kunnen kijken, deze film biedt wat heldere inzichten in waarom boeren dit toch doen, en wie hen daarbij vaak adviseert:
Das System Milch.
Met onder meer European Milk Board, COPA-COGECA, Deense zuivelindustrie, Corporate Europe Observatory ea.
RFC mag van mij best maatregelen treffen richting haar leden. Maar dan moet het vrije markt principe ook van tafel. Aan de ene kant het vrije markt principe hanteren en aan de andere kant productie maatregelen treffen is hetzelfde als meten met twee maten. Ik kan mij niet voorstellen dat er onder boeren voorstanders zijn die het niet erg vinden dat er met twee maten wordt gemeten.
Waarom is het volgens jou een kwestie van belangrijkheid Piet Hoogland ? FrieslandCampina dreigt toch met de maatregel richting haar leden? Daar zie ik geen andere bemoeienis in, jij wel?