Dat zegt Bas van den Berg, COO van RFC's bedrijfsonderdeel Kaas, Boter en Melkpoeder in een interview met Boerderij.

"Dit kan niet meer. Er moet iets gebeuren," zegt Van den Berg. "De hele zuivelindustrie lijdt onder de lage prijzen. Steeds meer zuivelbedrijven kunnen de melkprijs niet meer betalen. Afgelopen dinsdag nog moest ook Arla de melkprijs weer naar beneden bijstellen. De kaasprijs in de EU is op een onverantwoord laag niveau gekomen."

FrieslandCampina heeft daarom besloten vooral 'slimmer' kaas te gaan maken en op die manier de kaasprijs omhoog te stuwen naar een duurzaam niveau. De afgelopen maanden kon RFC niet anders dan het grote aanbod aan melk tot kaas verwerken, maar inmiddels zijn een aantal investeringen gerealiseerd. Dat betekent dat RFC meer kaassoorten gaat maken (Emmentaler in Balkbrug voor de Franse markt, mozzarella in Bree), andere markten gaat bedienen (Frico naar Noord-Afrika) en soms een ander product gaat maken (melkpoeder in Borculo). In de praktijk gaat RFC vaker nee zeggen tegen een ongunstig contract. "Dan liever een keer wat meer poeder tegen een lage prijs", aldus Van den Berg.

Van den Berg stelt in het interview ook de kloof tussen de verkoopprijzen van melk en kaas (die nog altijd laag zijn) en de winkelprijs aan de orde. Ondanks de 'race naar de bodem' van de afgelopen tijd betalen consumenten nog altijd even veel voor hun kaas. "Er zijn dus mensen die dik aan kaas verdienen, maar dat zijn wij niet. De garantieprijs voor onze boeren is mede door die sterke gedaalde verkoopprijs onverantwoord laag. Dat zijn we een beetje zat. Voor een duurzame zuivelindustrie zullen de kaasprijzen weer omhoog moeten, dat moeten klanten snappen", besluit Van den Berg.
Dit artikel afdrukken