image

Een opmerkelijk besluit: de [url=http://www.frieslandbank.nl/]Friesland Bank heeft besloten geen varkensflats te financieren.[/url] Teun Branbergen van Friesland Bank motiveert dit besluit door te wijzen op het ’menselijk formaat’ van zijn organisatie. Daar zou geen al te intensieve veehouderij bij horen.

Branbergen spreekt zich niet uit over de precieze streep die de bank trekt: ”Ik spreek geen waarde-oordeel uit over sectoren waar wij onvoldoende in thuis zijn.” Wel zegt hij het van belang te vinden dat koeien vaker in de wei komen dan nu het geval is, aldus een bericht vanmorgen op Zibb.

Rond een kwart van de financieringen van de bank is belegd in de agrarische sector en de voedingsmiddelenindustrie.

Het is een vergaand besluit, want - inderdaad - waar ligt de grens? Varkensflats zijn mogelijk diervriendelijker oplossingen dan menige actuele diervriendelijke teeltvorm. Ze passen niet in ons stadse denken, maar dat is ons morele probleem. Niet dat van de dieren, die kunnen het alleen maar lijdzaam ondergaan.

Is de bank beinvloed door de Partij voor de Dieren? (Of door de acties van dierenvrienden tegen Euronext?) Wil ze zich goedkoop en makkelijk positioneren met een zgn. duidelijk maar in werkelijkheid halfzacht publieksargument tegen haar grote concurrent Rabobank?
Wat zijn de motieven? Doet de bank straks ook voedingsmiddelenmakers in de ban omdat ze niet ethisch zijn en tegen de menselijke maar in werken? Dat zal de nodige consequenties hebben. Ik zou het toejuichen, maar zie het niet gebeuren.

Ter info: in Friesland zijn varkensflats zinloos. Die komen bij voorkeur in of dichtbij de havens van Amsterdam en Rotterdam. Niet echt het werkgebied van de Friesland Bank.

Als dit een uiting van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is, is het wel heel kort door de bocht.
Dit artikel afdrukken