De Franse wijnkelders liggen barstensvol als gevolg van overproductie, in wijngebieden zoals de Languedoc en het Rhônedal, maar met name in Bordeaux. "We hebben een achterstand van 24 maanden in onze kelders", zegt Bordeaux-wijnmaker Didier Cousiney.

In 2020 besloot de Franse overheid ook al tot distillatie van overschotten wijn. Toen sloten restaurants wereldwijd door de coronalockdowns, waardoor de export van wijn (Frankrijk is na Italië de tweede wijnexporteur ter wereld) instortte.

Minder maar beter
Naast de overproductie speelt ook de verminderde consumptie in eigen land een grote rol. In de afgelopen 60 jaar daalde de Franse wijnconsumptie met 70%, van 120 liter per persoon per jaar tot 40 liter. In de Franse supermarkten werd afgelopen jaar 15% minder rode wijn verkocht. Fransen kopen minder, maar wel betere (lees: duurdere) wijnen.

De industriële alcohol die gedistilleerd wordt uit wijn is toepasbaar in bijvoorbeeld schoonheidsproducten zoals parfum. In 2020 werd de alcohol gebruikt om ontsmettingsmiddelen tegen corona te maken. Ook het maken van bioethanol uit wijn is een mogelijkheid. Met het huidige distilleerprogramma zal zo’n 2,5 miljoen hectoliter uit de markt genomen worden, het equivalent van ruim 330 miljoen flessen wijn.

15.000 hectare Bordeaux rooien
De wijnboeren uit de Bordeaux zijn niet te spreken over het overheidsinitiatief om de wijnoverschotten uit de markt te halen. Voor de hele operatie inclusief compensatie voor het afschrijven van de voorraad is €160 miljoen beschikbaar. "Als dit bedrag over de hele sector wordt verdeeld, is het maar net genoeg om elk klein bedrijf voor slechts een paar maanden te helpen", zegt Cousiney. Wat nodig is, is een structurele vermindering van 20% van de wijnproductie. Wijnbouwvertegenwoordigers uit de Bordeaux stellen daar een grondige aanpak voor voor: neem wijngaarden op de schop. Naar schatting zou er alleen al in de Bordeaux zo’n 15.000 hectare gerooid moeten worden om een verschil te maken. De wijnmakers willen €10.000 per hectare aan compensatie, om vervolgens het land een andere bestemming te kunnen geven.

Maar ja, de ene hectare wijngaard is de andere niet. Om dat in perspectief te plaatsen: de duurste wijngaarden in Frankrijk kosten meer dan €7 miljoen per hectare (in de Bourgogne), gevolgd door meer dan €3 miljoen in de Bordeaux (Pauillac). Maar je kunt ook wijnhectares kopen voor minder dan €10.000. De sanering is uiteraard allereerst van toepassing - en het meest aantrekkelijk - voor de goedkoopste hectares.
Dit artikel afdrukken